Çin Lahanası Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
06 Temmuz 2024

Çin Lahanası Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Çin Lahanası

Tanım ve Özellikler

Çin lahanası, Latince isimleri Brassica, Campestris ve Pekinensis olarak bilinir. Bu bitkinin yaprakları salata ve turşu olarak değerlendirilir. Karalahanadan farklı olarak, Çin lahanası kalsiyum, demir, protein ve bolca A ve C vitaminleri açısından zengindir. Yüzeysel bir kök yapısına sahip olan Çin lahanası, yaklaşık 50 cm derinliktedir. Vejetatif gelişme döneminde dallanır ve 20 cm'ye kadar uzayabilir. Çin lahanasının yaprak sayısı ve yaprak sıklığı, bitkinin boyuna bağlıdır.

Yaprak Yapısı

Çin lahanasında kotiledon yapraklar, kalp şeklini andırır. Daha sonrasında ise bitki, boyu eninden daha uzun, hafif kıvırcık yapraklar oluşturur. Yaprak renkleri dıştan içe doğru açılır; dıştakiler genellikle yeşil, içtekiler ise açık sarı ve beyazdır. Yaprak boyu yaklaşık 20 cm, eni ise 15 cm civarındadır. Çin lahanası, serin iklim koşullarına uyum sağlar ve bu koşullarda iyi gelişim gösterir. Çimlenme sıcaklığı yaklaşık 25 derece civarındadır. Baş oluşturmayan dağınık yapraklı rozet gövde, ortalama 25 derece, baş oluşturan ise 17 derece sıcaklıkta daha iyi gelişir. Gece-gündüz sıcaklık farkı, baş oluşumunu olumlu etkiler. Yüksek sıcaklıklar ise yaprak büyüklüğünün azalmasına, daralmasına ve baş oluşumunun gecikmesine neden olabilir.

Büyüme Koşulları ve Toprak İhtiyaçları

Çin lahanasında yüksek ışık yoğunluğu, baş oluşumunu ve geniş yapraklı olmasını artırır. Gün uzunluğu baş oluşumunu etkilemez, ancak büyüme oranını azaltabilir. Organik maddece zengin, tıkınlı kumlu topraklarda çok daha iyi gelişim gösterir. Toprak pH'ı 4.5-7.0 arasında olmalıdır. Topraksız fide yetiştiriciliği de tavalarda yapılmaktadır. Tohumlar, 8 cm sıra arası, 3 cm sıra üzeri mesafelerle 1 cm derinliğe ekilir ve zararlardan arındırılmış kapak harcı ile örtülür. Tavalar süzgeçli kovalar ile sulanır. Sağlıklı ve düzenli bakım yapılırsa, çimler 3-4 gün içinde çimlenmeye başlar. İyi gelişim için seyreltme yapılmalıdır. İstenmeyen fideler sökülmez, çünkü kökleri zarar görebilir. Seyreltme yapıldıktan sonra fideler sulanır. Naylon torbalarda da yetiştirilebilir. Temiz harç sulandıktan sonra doldurulur ve bir gün sonra 1 cm derinliğe 2-3 adet tohum bırakılır. Ekim yapıldıktan sonra üzeri örtülür ve sulanır. Fideler yaprak vermeye başlayınca seyreltme yapılır ve düzenli kontrol ve sulama yapılır. Yumuşak kök çürüklüğü hastalığına karşı iyi mücadele gerekmektedir. Afitler de virüs hastalıklarına sebep olduğu için dikkat edilmelidir.

Hasat ve Verim

Çin lahanası, çeşitli özelliklerine bağlı olarak hasat olgunluğuna gelmiş bitkilerin yapraklarına zarar vermeden, başlarının toprak seviyesinden kesilmesi ile hasat edilir. 1 dekar alanda yaklaşık 4500 bitki bulunur ve bunların 3000 tanesi pazar olgunluğuna gelir. Çin lahanası, Türk lahanasına benzer özellikler gösterir, ancak yetiştiriciliği daha fazla ayrıntı gerektirir. İnsan sağlığına benzer faydalar sağlar. Kanser hastalığı tedavisinde de kullanımı önemlidir. İçerdiği vitaminler sayesinde birçok hastalığın tedavisinde etkilidir. Çin lahanasının tüketimi, insan sağlığı için antibiyotik özellikler taşır ve enfeksiyonlara karşı etkilidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Ender Saraç Lahana Diyeti

Ender Saraç Lahana Diyeti

Beyaz Lahana Kaç Kalori?

Beyaz Lahana Kaç Kalori?

Haber Bülteni