Karışık Lahana Turşusu Karışık lahana turşusu, yapımı oldukça pratik, kolay ve lezzetlidir. Turşu, Türk mutfağında yemeklerin lezzetini tamamlayan, sofralarda önemli bir yeri olan, özellikle bazı yemeklerin yanına çok yakışan vazgeçilmez bir yiyecektir. Özellikle kış günlerinde tüketilen turşu, metabolizmayı hızlandırır, vücut ısısını artırır ve soğuk algınlığına karşı vücuda direnç kazandırır. Hazır kurulmuş turşuyu kolayca marketten temin edebilirsiniz; fakat doğal malzemelerle evde hazırlanmış turşunun yerini kesinlikle tutamaz. Sarımsağı, tuzu, limon tuzu ve sirkesi bol tutulmuş, lezzeti mükemmel olan ev turşusu, sofrada yenen yemeğin lezzetini ikiye katlamaktadır. Şimdi karışık lahana turşusunun yapımına başlayalım. Karışık Lahana Turşusu İçin Gerekli Malzemeler
Karışık Lahana Turşusu Nasıl Yapılır? İlk önce beyaz lahanaları yıkayıp ince doğrayınız. Daha sonra mor lahanayı tuz ve limon tuzu ile derin bir kap içerisinde güzelce ovalayın. Beyaz lahanaları da üzerine ekleyip sirkeyi koyarak karıştırın. Karışımı cam kavanozlara güzelce doldurun. Kavanozların üzerine karıştırma kabında biriken suyu da ekleyin. Bir miktar boşluk bırakarak kaynatılmış ve soğutulmuş içme suyu ekleyin. Bu tariften iki adet bir litrelik kavanoz çıkmaktadır. Beyaz lahana, mor lahanaya göre daha yumuşaktır. Mor lahana ile beyaz lahana karışınca, beyaz lahanalar da boyanmaktadır. Çok güzel pembe bir rengi olmaktadır. Karışık lahana turşusu, aslında hazır bir salata tarifidir. Ayrıca buzdolabında saklayıp salatalarınızı süslemek için veya karışık salatada ya da sade olarak tüketebilirsiniz. Özellikle çalışan bayanlar için çok pratik bir yöntemdir. Sevdiklerinize ve tüm ailenize afiyetle yiyebilirsiniz. Turşu Kurarken Püf Noktalar Turşunun ana malzemesi olan sebze ve meyvelerin taze, sert ve diri olmasına özen göstermelisiniz. Sebze ve meyveleri güzelce yıkadıktan sonra turşuluk malzemeleri iğneyle bir iki yerinden delmelisiniz. Böylelikle tuzlu ve sirkeli turşu suyunun turşuluk malzemelerin içine tam girmesine ve daha diri olmalarına sebep olur. Kullanacağınız suyun kaynatılıp soğutulmuş içme suyu olmasına dikkat edin. Turşu kurarken iri tanecikli kaya tuzu kullanmalısınız. Turşu kuracağınız kabın cam kavanoz olmasına dikkat edin ve cam kavanozları turşu kurmadan önce mutlaka temizlemelisiniz. İçme suyunu sebze ve meyvelerin üzerine döktükten sonra kavanozun kapağını yaklaşık 6-8 saat yarı açık bırakırsanız sebzeler dibe çökecek ve sebzelerin kavanoz içerisinde yerleşmesinden sonra su seviyesi düşecektir. Kavanozun kapağını kapatmadan önce bir miktar daha tuzlu su ekleyebilirsiniz. Suyu sebzelerin üzerine dökerken hava kabarcığı kalmamasına özen gösterin. Turşuya defne yaprağı veya tane karabiber ilave edebilirsiniz, böylece hoş bir tat ve aroma elde edersiniz. |