Yer Lahanası Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
12 Temmuz 2024

Yer Lahanası Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Yer Lahanası

Yer lahanası, turpgiller familyasına ait olan, lahana ve Brüksel lahanası gibi sebzeler arasında yer alan ve alabaş olarak da bilinen bir bitki türüdür. Ülkemizde yeni tanınmaya başlayan bu sebze, güçlü bir antioksidan kaynağıdır. Görünüm itibarıyla şalgam ve turba daha fazla benzeyen yer lahanası, düşük kalorili, vitamin ve mineral bakımından oldukça zengindir. Eflatun ve açık yeşil renklerde bulunan bu sebzenin hem yumruları hem de yaprakları tüketilebilir. B1, B2, B3, B6 vitaminlerini içeren yer lahanası, aynı zamanda kalsiyum, fosfor ve magnezyum mineralleri bakımından da zengindir. Antioksidan özelliği fazla olduğundan, yer lahanasının kansere karşı koruyucu bir sebze olarak dikkate alınması gerekir. Ülkemizde Marmara ve Karadeniz bölgelerinde daha yaygın olarak yetiştirilmektedir.

Yer Lahanasının Faydaları Nelerdir?

  • Bu yararlı sebze, antioksidan özelliği nedeniyle özellikle kalın bağırsak kanseri ve akciğer kanserine karşı koruyucu etkiye sahiptir.
  • Potasyum içeriğiyle yüksek tansiyonu dengeleyen bir sebzedir.
  • Astım ve nefes darlığına karşı tavsiye edilir.
  • Sinir sistemi üzerinde yatıştırıcı etkisi vardır.
  • Demir içeriği zengin olduğundan, kansızlığa karşı tüketilmesi önerilir. Özellikle hamile kadınların yer lahanası tüketmesi faydalı olur. Emziren kadınlarda anne sütünü artıran etki gösterir.
  • Kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucudur.
  • Kalorisi düşük olduğundan, zayıflama diyetlerinde tüketilebilir.
  • Bronşit ve öksürüğe iyi gelir, felç ve katarakt gelişimine engel olur.

Yer Lahanasının Kullanım Alanları

Yer lahanasının yaprakları ve yumruları yemeklerde, salatalarda ve çiğ olarak tüketilebilir. Yapraklarıyla lahana sarması gibi dolmalar yapılabilir, yumrularından yemek, çorba ve salatalar hazırlanabilir. Bu sebzenin konservesi de yapılmaktadır. Tüm lahana türlerinde olduğu gibi vücutta iyot emilimini azalttığından, tüketimi sırasında dikkatli olunmalıdır. Yer lahanasını sık tüketen kişilerin, yanında iyot bakımından zengin olan besinleri de tüketmesi gerekir. İçme suyunda iyotun az olduğu bölgelerde, sebzenin tüketiminde iyotlu besinlere mutlaka yer verilmelidir.

Yer Lahanasının Yetiştirilmesi ve Piyasada Bulunabilirliği

Ülkemizde de üretildiği için, yer lahanasını marketlerde rahatlıkla bulabilirsiniz. Yararlı etkilerinden faydalanmak için tüketilmesi önerilir. Üstelik oldukça lezzetli bir sebzedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Haşlanmış Lahana Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Haşlanmış Lahana Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Lahana Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Lahana Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Lahana Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Lahana Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Lahana Turşusu Nasıl Kurulur?

Lahana Turşusu Nasıl Kurulur?

Lahana Diyeti Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Lahana Diyeti Çorbası Tarifi ve Malzemeleri