Yer Lahanası Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
15 Mayıs 2024

Yer Lahanası Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Yer lahanası, turpgiller familyasına ait olan lahana, Brüksel lahanası gibi sebzeler arasında olan alabaş olarak tanımlanan bir türdür. Ülkemizde yeni tanınmaya başlayan bu sebze güçlü bir antioksidandır. Görünüm itibarıyla şalgam ve turba daha fazla benzeyen yer lahanası, düşük kalorili, vitamin ve mineral bakımından oldukça zengindir. Eflatun ve açık yeşil renklerde olan sebzenin hem yumruları hem de yaprakları tüketilebilir. B1, B2, B3, B6 vitaminlerini içeren, kalsiyum, fosfor ve magnezyum mineralleri içerir. Antioksidan özelliği fazla olduğundan, yer lahanasının kansere koruyucu bir sebze olarak dikkate alınması gerekir. Ülkemizde Marmara ve Karadeniz bölgelerinde daha yaygın yetiştirilmektedir.

Yer lahanası faydaları nelerdir?
  • Bu yararlı sebze antioksidan özelliği nedeniyle özellikle kalın bağırsak kanserine, akciğer kanserine karşı koruyucu etkiye sahiptir.
  • Potasyum içeriğiyle yüksek tansiyonu dengeleyen bir sebzedir.
  • Astım ve nefes darlığına karşı tavsiye edilir
  • Sinir sistemi üzerinde yatıştırıcı etkisi vardır
  • Demir içeriği zengin olduğundan, kansızlığa karşı tüketilmesi önerilir. Özellikle hamile kadınlara yer lahanası tüketmesi faydalı olur. Emziren kadınlarda anne sütünü arttıran etki gösterir.
  • Kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucudur.
  • Kalorisi düşük olduğundan, zayıflama diyetlerinde tüketilebilir.
  • Bronşit ve öksürüğe iyi gelir, felç, katarakt gelişimine engel olur.
Yer lahanasının yaprakları ve yumruları yemeklerde, salatalarda ve çiğ olarak tüketilebilir. Yapraklarıyla lahana sarması gibi dolma yapılabilir, yumrularından yemek, çorba ve salata yapılabilir. Bu sebzenin konservesi de yapılmaktadır. Tüm lahana türlerinde olduğu gibi vücutta iyot emilimini azalttığından, tüketimi sırasında dikkatli olunmalıdır. Yer lahanasının sık tüketen kişilerin yanında iyot bakımından zengin olan besinleri de tüketmesi gerekir. İçme suyunda iyotun az olduğu bölgelerde sebzenin tüketiminde iyotlu besinlere mutlaka yer verilmelidir. Ülkemizde de üretildiği için, yer lahanasını marketlerde rahatlıkla bulabilirsiniz. Yararlı etkilerinden faydalanmak için, tüketilmesi önerilir. Üstelik oldukça lezzetli bir sebzedir.

Yer Lahanası Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Lahana Yemeği Kaç Kalori?

Lahana Yemeği Kaç Kalori?

Lahana Gaz Yapar mı?

Lahana Gaz Yapar mı?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Lahana Çiçeği Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Lahana Çiçeği Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Kırmızı Lahana Faydaları Nelerdir?

Kırmızı Lahana Faydaları Nelerdir?

Çin Lahanası Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Çin Lahanası Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

1 Haftalık Lahana Diyeti Listesi

1 Haftalık Lahana Diyeti Listesi

Brüksel Lahanası Kalori Nedir ve Kaç Olmalıdır?

Brüksel Lahanası Kalori Nedir ve Kaç Olmalıdır?

Güncel

Beyaz Lahana Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Beyaz Lahana Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Lahana Çorbası Nasıl Yapılır?

Lahana Çorbası Nasıl Yapılır?

Güncel

Lahana Kaç Kalori?

Lahana Kaç Kalori?

Ender Saraç Lahana Kürü Tarifi ve Malzemeleri

Ender Saraç Lahana Kürü Tarifi ve Malzemeleri

Beyaz Lahana Kaç Kalori?

Beyaz Lahana Kaç Kalori?

Beyaz Lahana Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Beyaz Lahana Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Brüksel Lahanası Nasıl Pişirilir?

Brüksel Lahanası Nasıl Pişirilir?

Kara Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kara Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Ender Saraç Lahana Diyeti

Ender Saraç Lahana Diyeti

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6