Yer Lahanası Yer lahanası, turpgiller familyasına ait olan, lahana ve Brüksel lahanası gibi sebzeler arasında yer alan ve alabaş olarak da bilinen bir bitki türüdür. Ülkemizde yeni tanınmaya başlayan bu sebze, güçlü bir antioksidan kaynağıdır. Görünüm itibarıyla şalgam ve turba daha fazla benzeyen yer lahanası, düşük kalorili, vitamin ve mineral bakımından oldukça zengindir. Eflatun ve açık yeşil renklerde bulunan bu sebzenin hem yumruları hem de yaprakları tüketilebilir. B1, B2, B3, B6 vitaminlerini içeren yer lahanası, aynı zamanda kalsiyum, fosfor ve magnezyum mineralleri bakımından da zengindir. Antioksidan özelliği fazla olduğundan, yer lahanasının kansere karşı koruyucu bir sebze olarak dikkate alınması gerekir. Ülkemizde Marmara ve Karadeniz bölgelerinde daha yaygın olarak yetiştirilmektedir. Yer Lahanasının Faydaları Nelerdir?
Yer Lahanasının Kullanım Alanları Yer lahanasının yaprakları ve yumruları yemeklerde, salatalarda ve çiğ olarak tüketilebilir. Yapraklarıyla lahana sarması gibi dolmalar yapılabilir, yumrularından yemek, çorba ve salatalar hazırlanabilir. Bu sebzenin konservesi de yapılmaktadır. Tüm lahana türlerinde olduğu gibi vücutta iyot emilimini azalttığından, tüketimi sırasında dikkatli olunmalıdır. Yer lahanasını sık tüketen kişilerin, yanında iyot bakımından zengin olan besinleri de tüketmesi gerekir. İçme suyunda iyotun az olduğu bölgelerde, sebzenin tüketiminde iyotlu besinlere mutlaka yer verilmelidir. Yer Lahanasının Yetiştirilmesi ve Piyasada Bulunabilirliği Ülkemizde de üretildiği için, yer lahanasını marketlerde rahatlıkla bulabilirsiniz. Yararlı etkilerinden faydalanmak için tüketilmesi önerilir. Üstelik oldukça lezzetli bir sebzedir. |