Bulgurlu Lahana Sarması Tarifi ve Malzemeleri
20 Temmuz 2024

Bulgurlu Lahana Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Bulgurlu Lahana Sarması

Herkesin damak zevki farklıdır, ancak abartmadan söyleyebilirim ki, tadan herkesin parmaklarını yiyeceği kadar lezzetli bir lahana sarması tarifidir. Ayrıca lahananın faydalarını protein ile birleştirdiği için çok besleyici ve sağlıklıdır. Siz de sevdiklerinize hem sağlıklı hem de lezzetli bir yemek hazırlamak isterseniz bu tarif tam size göre. Biraz zahmetli olabilir ama emin olun lezzeti zahmetinize değer. Kolay gelsin.

Bulgurlu Lahana Sarması Malzemeleri

  • Bir adet orta büyüklükte beyaz lahana
  • 100 gram dana kıyma
  • 1 kahve fincanı sıvı yağ
  • 1 çorba kaşığı tereyağı veya margarin
  • 2 su bardağı pilavlık iri bulgur
  • 1 baş iri boy kuru soğan
  • 1 çorba kaşığı domates salçası
  • Yarım çorba kaşığı biber salçası
  • Yeteri kadar tuz
  • Karabiber
  • Kırmızı pul biber

Pișirmek İçin

  • Yağlı ve kemikli dana eti

Sosu İçin

  • 1 fincan sıvı yağ
  • 1 adet kuru soğan
  • Yarım çorba kaşığı domates salçası
  • Tuz
  • Pul biber
  • Karabiber

Bulgurlu Lahana Sarması Nasıl Yapılır?

Öncelikle lahanayı kesip yapraklarını teker teker ayırıyoruz. Büyük bir tencereyi su ile doldurup kaynatıyoruz. Bir kaşık tuz atıp lahana yapraklarını kaynayan suyun içine atıyoruz ve birkaç dakika pişiriyoruz. Fazla pişirilirse lahana erir, bu yüzden süresini iyi ayarlamak gerekir. Haşlanmış lahana yapraklarını soğuk suya alıp daha sonra süzgecin üzerine çıkarıyoruz.

Geniş bir tencerenin içine bulgurun tamamını boşaltıyoruz. Üzerine kendi seviyesini aşmayacak kadar kaynar su koyup tencerenin kapağını kapatıyoruz. Yağ tavasının içine sıvı yağı ve tereyağını atıp bir miktar kızartıyoruz. Üzerine kıymayı atıp rengi kahverengiye dönünceye kadar kavuruyoruz. Kuru soğanı ince bir şekilde doğrayıp kavrulmakta olan kıymanın üzerine ekliyoruz. Bir miktar da bu şekilde kavurduktan sonra biber salçası ve domates salçasını ekliyoruz. Salçaları da kavurup tavayı ocaktan alıyoruz.

Bulguru ıslattığımız tencerenin kapağını açıp karıştırıyoruz. Daha sonra hazırladığımız kıymalı harcı bulgura ilave edip karıştırıyoruz. Tuzunu ve baharatlarını da ilave ettikten sonra önce bir miktar kaşık ile karıştırıp daha sonra elimizle yoğurmaya başlıyoruz. Bulgur tamamen kendini çekinceye kadar yaklaşık 10 dakika yoğuruyoruz.

Başka bir tavaya sıvı yağ atıp bir miktar kızdırdıktan sonra ince ince doğradığımız kuru soğanları atıyoruz. Soğanlar pembeleşinceye kadar kavrulduktan sonra salçayı atıp bir iki çevirim daha kavuruyoruz. Üzerine baharatlarını ilave edip altını kapatıyoruz.

Sarmayı pişireceğimiz tencerenin dibine kemikli etleri döşüyoruz. Üzerine bir sıra sarma döşeyip, hazırladığımız salçalı sostan gezdiriyoruz. Daha sonra bir sıra daha döşeyip, yine sos gezdiriyoruz. En sona gelindiğinde yine sos gezdirip, sarmanın üzerini düz bir porselen tabak kapatıyoruz. 2 su bardağı sıcak su ilave edip tencerenin kapağını kapattıktan sonra ocağa alıyoruz. İlk 10 dakika harlı ateşte daha sonra ise kısık ateşte olmak üzere bir saat kadar pişiriyoruz. Sarma piştikten sonra en az 10 dakika dinlendirip servis edebilirsiniz.

Afiyet Olsun

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Beyaz Lahana Suyu Diyeti

Beyaz Lahana Suyu Diyeti

Güncel

Beyaz Lahana Faydaları Nelerdir?

Beyaz Lahana Faydaları Nelerdir?

Güncel

Bütün Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Bütün Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri