Lahana Sarması Tarifi ve Malzemeleri
11 Temmuz 2024

Lahana Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Lahana Sarması

Lahana, faydaları saymakla bitmeyecek kadar çok olan bir kış sebzesidir. Lahana sarması ise hem oldukça besleyici hem de çok özel bir yemektir. Her sarma gibi biraz zahmetlidir fakat zahmetine değecek kadar da lezzetlidir. Soğuk kış günlerinde sevdiklerinizin bağışıklığını güçlendirmek için bu sağlıklı ve lezzetli tarifi denemenizi öneririz. Kolay gelsin.

Lahana Sarması Malzemeleri

  • 1 adet orta büyüklükte beyaz lahana
  • Küçük bir kâse incecik doğranmış kuşbaşı et
  • 3 su bardağı pirinç
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çorba kaşığı margarin veya tereyağı
  • 1 büyük baş kuru soğan
  • 1 çorba kaşığı domates salçası
  • Yarım çorba kaşığı biber salçası
  • Yeteri kadar tuz
  • Karabiber
  • Kırmızı pul biber
  • 1 çay kaşığı nane

Sosu İçin

  • 2 çorba kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber

Lahana Sarması Nasıl Yapılır?

Lahana sarmasını yapmaya öncelikle lahana yapraklarını haşlayarak başlıyoruz. Geniş bir tencereye bol miktarda su koyup kaynatıyoruz. Daha sonra üzerine bir çorba kaşığı tuz ekliyoruz. Lahana yapraklarını yırtmadan tek tek çıkartıyoruz ve kaynayan suyun içine atıp kısık ateşte birkaç dakika pişiriyoruz. (Fazla pişirirseniz yapraklar yırtılır ve sarılmaz) Ardından lahana yapraklarını soğuk suyun içine atıp oradan da süzgecin üzerine çıkarıyoruz.

Sarmamızın içini hazırlamak için öncelikle pirinçleri bol su ile nişastası arınıncaya kadar yıkıyoruz. Yayvan bir tencereye sıvı yağ ile tereyağını ekleyip bir miktar kızartıyoruz. Daha sonra üzerine kuşbaşı doğranmış eti ekleyip rengi kahverengiye dönünceye kadar kavuruyoruz. Üzerine ince ince doğradığımız soğanı ekleyip bir miktar daha kavuruyoruz. Salçaları ilave edip, bir iki çevirdikten sonra suyunu güzelce süzdüğümüz pirinçleri ilave edip, tıpkı pilav kavurur gibi kısık ateşte kavuruyoruz. Daha sonra üzerine baharatlarını ekleyip, 1 çay bardağı sıcak su ilave edip 1-2 dakika suyunu çekinceye kadar kısık ateşte pişiriyoruz. Karıştırdıktan sonra ocağın altını kapatıyoruz. Pirinçlerin dişe dokunur şekilde diri kalması gerekiyor.

Lahana sarmasının diğer sarmalardan farkı, saracağımız yaprağın boyutunu kendimiz ayarlamamızdır. Bunun için sarmaya başlamadan önce bir bıçak bulundurmalıyız. Bir adet lahana yaprağını alıp önümüze seriyoruz. Daha sonra yaprağın durumuna göre üçgen veya dikdörtgen şeklinde parçalara ayırıyoruz. Geniş kısmına harç koyup sarıyoruz. (Lahana yaprağının çok pürüzlü ve sarılamayacak durumda olan kısımlarını ayırarak daha sonra kullanabilirsiniz.) Bu şekilde bütün yaprakları sardıktan sonra pişireceğimiz tencerenin dibine bir iki kat kalın olan lahana yapraklarından seriyoruz. Ardından aralarında boşluk kalmayacak şekilde sarmaları yerleştiriyoruz. Tencerenin üzerine ağzının genişliğinde düz bir porselen tabak kapatıyoruz. 2 su bardağı kadar kaynar su ilave ettikten sonra tencerenin kapağını kapatıp ocağın en kısık ayarında 2 saat kadar pişiriyoruz.

Piştikten sonra 10 veya 15 dakika dinlendirip servis tabağına alıyoruz. Sos tavasının içine 2 kaşık tereyağı atıp yağ, köpürüp sonra köpüğü ininceye kadar kızdırıyoruz. Üzerine kırmızı pul biber atıp ocaktan alıyoruz. Sos kızgın iken sarmanın üzerine gezdiriyoruz. Fazla bekletmeden sıcak olarak servis ediyoruz.

Afiyet olsun.

Not: Dilerseniz sarmayı etsiz olarak da hazırlayabilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Talayhan

11 Temmuz 2024 Perşembe

Lahana yapraklarını haşlarken ne kadar süre pişirmeliyim ki yapraklar yırtılmasın? Bu konuda bir ipucu verir misiniz?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Talayhan,

Lahana yapraklarını haşlarken yırtılmamaları için dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, haşlama süresidir. Genellikle lahana yapraklarını kaynar suya atarak 3-5 dakika kadar haşlamanız yeterli olur. Yapraklar hafif yumuşadığında, yani esneklik kazandığında sudan çıkarıp soğuk suya alabilirsiniz. Bu yöntemle yapraklar yırtılmadan kullanıma hazır hale gelecektir.

Kolay gelsin!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Lahana Çorbası Kaç Kalori?

Lahana Çorbası Kaç Kalori?

Lahana Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Lahana Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Lahana Musakka Tarifi ve Malzemeleri

Lahana Musakka Tarifi ve Malzemeleri

Lahana Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Lahana Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Lahana Yaprağının Faydaları Nelerdir?

Lahana Yaprağının Faydaları Nelerdir?