Kara Lahananın Faydaları Kara lahana, dolma şeklinde tüketilen bir sebzedir. İri yaprakları ve kat kat yapısı ile dikkat çeker. Dünya çapında da oldukça yaygın bir şekilde tüketilen bir sebze türüdür. Kara lahananın faydaları oldukça fazladır ve hem pişirilerek hem de çiğ olarak salatalarda kullanılmaktadır. Kara lahana, C vitamini açısından son derece zengin bir besindir ve ayrıca A, B ve E vitaminlerini de içerir. Bunlarla birlikte kalsiyum, potasyum, magnezyum, kükürt ve demir mineralleri bakımından da oldukça zengindir. C Vitamini ve Antioksidan Özellikler C vitamini bakımından oldukça zengin olan kara lahana, erken yaşlanmayı önleyen bir sebzedir. İçerdiği mineraller sayesinde serbest radikallerin etkisini azaltarak yaşlanmayı geciktirir. Ayrıca kara lahana hücrelerin aşınmasını ve yıpranmasını engeller. Bu nedenle kara lahana, kalp problemlerine, mide ülserine, depresyona, bağışıklık sistemi güçlendirmeye ve soğuk algınlığı tedavisinde etkin bir rol oynar. Ayrıca vücuttaki yara ve hasarlı dokuların iyileşme sürecini çok hızlı bir şekilde gerçekleştirir. Lif İçeriği ve Sindirim Sağlığı Kara lahana, içerdiği zengin liflerle olası hazımsızlık, mide kanseri ve ülser gibi rahatsızlıkları engelleyerek bu rahatsızlıklara iyi gelir. Lif yetersizliği kabızlık rahatsızlığına sebep olabilir. Kara lahana bu konuda da yardımcı olabilir. Kükürt ve E Vitamininin Faydaları Kara lahanada bol miktarda bulunan kükürt, enfeksiyonlara karşı vücudun direncini arttırır. Yaraların iyileşmesinde oldukça faydalıdır. Ülserin etkilerini ve şiddetini azaltıcı etkilere sahiptir. E vitamini ise kalp hastalığı, katarakt ve çeşitli kanserlere karşı koruyucu özellik taşır. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Kasları onararak toksik maddelerin etkisinden ve zararından korur. A vitamininin emilmesine yardımcı olur ve oksijen kullanımında artış sağlayarak solunuma yardımcı olur. Kırmızı kan hücresi yapımına yardımcı olarak kansızlığı önler. Hava kirliliğine karşı koruma sağlar. Kara lahananın diğer faydaları arasında kanın pıhtılaşmasını sağlamak, demirin vücutta depolanmasına ve kullanılmasına katkı sağlamak ve bazı kanserlerden korunmaya yardımcı olmak da bulunur. Anti-Kanser Özellikleri Kara lahana, içerdiği lupeol, sinigrin ve sülfurofan gibi anti-kanser bileşenleri sayesinde enzim aktivitesini uyararak tümörlerin büyümesini engeller. Yapılan araştırmalarda, güne kara lahana ile başlayan kadınlarda meme kanserine yakalanma riskinin azaldığı gözlenmiştir. Ayrıca kara lahana, alerji, eklem ağrısı ve tahrişi de engellemektedir. Lahanada bulunan beta karoten, göz sağlığı için önem taşır ve yaşlandıkça maruz kalınan göz rahatsızlıklarından katarakt oluşumunu geciktirir. Prostat kanseri oluşumunu da engelleme potansiyeline sahiptir. Kemik Sağlığı Kara lahana, magnezyum, potasyum ve kalsiyum gibi mineralleri bünyesinde bulundurduğu için kemik yapısını güçlendirir ve kemik erimesine engel olur. Kanserden vücut sağlığına, kemiklere ve göz rahatsızlıklarına kadar birçok alanda faydalı olduğu ispatlanmıştır. Bu yüzden kara lahana, insan sağlığı için doğal bir ilaçtır. Özetle Kara lahana, geniş vitamin ve mineral içeriği ile sağlığımız için birçok fayda sağlar. Antioksidan özellikleri, sindirim sağlığına katkıları, anti-kanser bileşenleri ve kemik sağlığını desteklemesi ile kara lahana, düzenli olarak tüketilmesi gereken bir sebzedir. |