Patatesli Lahana Sarması Tarifi ve Malzemeleri
09 Temmuz 2024

Patatesli Lahana Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Lahana Sarması

Erzurum yöresinin birbirinden lezzetli yemek çeşitlerinden biri olan patatesli lahana sarması, akşam yemeklerinde sevdiklerinizle birlikte keyifle tüketebileceğiniz farklı ve şahane bir lezzettir. Erzurum ve çevresinde oldukça sık yapılan ve birçok kişinin severek tükettiği bu yöresel sarma tarifi, bilinen normal lahana sarmasından biraz farklı olarak hazırlanır. Değişik lezzetlere açık olan kişiler için iyi bir seçenek olacak bu sarma tarifi gerçekten denemeye değer bir lezzete sahiptir. Deneyenler patatesli lahana sarmasının lezzetini bilirler, ancak ilk defa deneyecek olanlar bu tarife bayılacaktır. Yapılışı biraz zahmetli gibi görünse de aslında çok zevkli ve tadına baktığınızda zahmetine değeceğini göreceksiniz.

Patatesli Lahana Sarması Malzemeleri

  • 1 adet dolmalık lahana
  • 5-6 adet patates
  • 1,5 su bardağı tercihe göre ince ya da pilavlık bulgur
  • 2 adet soğan
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kuru nane

Patatesli Lahana Sarması Sosu İçin

  • 1 yemek kaşığı domates ve biber salçası karışımı
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1,5 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Patatesli Lahana Sarması Üzeri İçin

  • 2 yemek kaşığı tereyağı

Patatesli Lahana Sarması Nasıl Yapılır?

Öncelikle lahanayı yapraklarına ayırarak bir tencerede kaynamış suyun içinde sarılacak yumuşaklığa gelene kadar haşlayın. Yaklaşık 3-4 dakika yeterli olacaktır. Haşlanan lahana yapraklarını bir süzgecin içine alıp suyunun süzülmesi ve soğuması için bir kenara bırakın. Ardından patatesleri soyup yıkadıktan sonra bir tencereye alıp üzerini geçecek kadar su ekleyerek yumuşayana kadar haşlayın. Haşlanan patatesleri bir kaba alıp çatal ile iyice ezin. Daha sonra yemeklik doğranmış soğanları bir tavada sıvı yağ ile kavurun. Soğanlar hafif pembeleştikten sonra içine domates ve biber salçasını ilave edip karıştırın. Yıkanmış bulguru ve ezilmiş patatesleri de soğanların içine ekleyip tuz ve baharatlarını kattıktan sonra bu şekilde 2-3 dakika daha karıştırarak kavurun ve tencereyi ocaktan alıp soğumaya bırakın.

Lahanaları sarılabilecek şekilde parçalara ayırdıktan sonra içine yaklaşık 1 tatlı kaşığı hazırlamış olduğunuz iç harcından koyarak sarın ve sardığınız lahanaları fırın tepsisine yan yana dizin. Lahana sarma işlemi bittikten sonra bir kabın içinde sıvı yağ, domates ve biber salçası karışımını ve suyu karıştırıp fırın tepsisindeki dolmaların üzerine dökün. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında üst kısımları iyice kızarana kadar pişirdikten sonra üzerine tavada eritilmiş tereyağını gezdirip yanında yoğurt ile sıcak olarak servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Lahana Turşusu Nasıl Kurulur?

Lahana Turşusu Nasıl Kurulur?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kırmızı Lahana Diyeti Listesi

Kırmızı Lahana Diyeti Listesi

Brüksel Lahanası Faydaları Nelerdir?

Brüksel Lahanası Faydaları Nelerdir?

Beyaz Lahana Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Beyaz Lahana Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Lahana Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Lahana Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Lahana Sarması Kaç Kalori?

Lahana Sarması Kaç Kalori?

Güncel

Lahana Çorbası Detoksu

Lahana Çorbası Detoksu

Güncel

Lahana Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Lahana Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Güncel

Lahana Yaprağının Faydaları Nelerdir?

Lahana Yaprağının Faydaları Nelerdir?