Patatesli Lahana Sarması Erzurum yöresinin birbirinden lezzetli yemek çeşitlerinden biri olan patatesli lahana sarması, akşam yemeklerinde sevdiklerinizle birlikte keyifle tüketebileceğiniz farklı ve şahane bir lezzettir. Erzurum ve çevresinde oldukça sık yapılan ve birçok kişinin severek tükettiği bu yöresel sarma tarifi, bilinen normal lahana sarmasından biraz farklı olarak hazırlanır. Değişik lezzetlere açık olan kişiler için iyi bir seçenek olacak bu sarma tarifi gerçekten denemeye değer bir lezzete sahiptir. Deneyenler patatesli lahana sarmasının lezzetini bilirler, ancak ilk defa deneyecek olanlar bu tarife bayılacaktır. Yapılışı biraz zahmetli gibi görünse de aslında çok zevkli ve tadına baktığınızda zahmetine değeceğini göreceksiniz. Patatesli Lahana Sarması Malzemeleri
Patatesli Lahana Sarması Sosu İçin
Patatesli Lahana Sarması Üzeri İçin
Patatesli Lahana Sarması Nasıl Yapılır? Öncelikle lahanayı yapraklarına ayırarak bir tencerede kaynamış suyun içinde sarılacak yumuşaklığa gelene kadar haşlayın. Yaklaşık 3-4 dakika yeterli olacaktır. Haşlanan lahana yapraklarını bir süzgecin içine alıp suyunun süzülmesi ve soğuması için bir kenara bırakın. Ardından patatesleri soyup yıkadıktan sonra bir tencereye alıp üzerini geçecek kadar su ekleyerek yumuşayana kadar haşlayın. Haşlanan patatesleri bir kaba alıp çatal ile iyice ezin. Daha sonra yemeklik doğranmış soğanları bir tavada sıvı yağ ile kavurun. Soğanlar hafif pembeleştikten sonra içine domates ve biber salçasını ilave edip karıştırın. Yıkanmış bulguru ve ezilmiş patatesleri de soğanların içine ekleyip tuz ve baharatlarını kattıktan sonra bu şekilde 2-3 dakika daha karıştırarak kavurun ve tencereyi ocaktan alıp soğumaya bırakın. Lahanaları sarılabilecek şekilde parçalara ayırdıktan sonra içine yaklaşık 1 tatlı kaşığı hazırlamış olduğunuz iç harcından koyarak sarın ve sardığınız lahanaları fırın tepsisine yan yana dizin. Lahana sarma işlemi bittikten sonra bir kabın içinde sıvı yağ, domates ve biber salçası karışımını ve suyu karıştırıp fırın tepsisindeki dolmaların üzerine dökün. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında üst kısımları iyice kızarana kadar pişirdikten sonra üzerine tavada eritilmiş tereyağını gezdirip yanında yoğurt ile sıcak olarak servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun. |