Beyaz Lahana Sarması Beyaz Lahana Sarması Nedir? Beyaz lahana sarması, özellikle kış aylarında tercih edilen ve beyaz lahana yapraklarına sarılan iç harcı ile hazırlanan geleneksel bir Türk yemeğidir. Beyaz lahana sarması, asma yaprağı ile yapılan sarmaya göre daha kolay hazırlanır ve lezzeti ile herkesin beğenisini kazanır. Beyaz lahana, özellikle sarması için kullanılır ve genellikle etli olarak hazırlanır. Bu lezzetli yemeği çocuklar da çok sever, böylece beyaz lahananın faydalarından onlar da yararlanabilir. Büyük ve gevşek yapraklı beyaz lahanalar tercih edilmelidir. Yaprakların uygun olup olmadığını anlamak için lahanayı elinizle yoklayabilirsiniz. Beyaz Lahana Sarması İçin Gerekli Malzemeler
Sos Malzemeleri
Beyaz Lahana Sarması Nasıl Yapılır? Öncelikle beyaz lahanayı ayıklayarak işe başlayın. Dış kısmındaki yaprakları çıkarın ve lahananın ortasındaki sert kısmı bıçakla kesin. Bu işlem yaprakların daha kolay ayrılmasını sağlar. Büyük bir tencerede suyu kaynatın ve lahananın yapraklarını bu suyun içinde 2-3 dakika haşlayın. Bu işlem, yaprakların yumuşamasını ve daha kolay sarılmasını sağlar. Haşlama süresini uzatmayın, aksi takdirde yapraklar eriyebilir ve zor sarılır. Haşlanan yaprakları suyun içinden alarak süzgece koyun. İç harcı hazırlamak için kuru soğanları yemeklik doğrayın, sarımsakları ve domatesleri de ince doğrayın. Maydanozu ayıklayıp ince kıyın. Tüm bu malzemeleri bir kâseye alın. Yıkanmış pirinci, domates ve biber salçasını, kıymayı, sızma zeytinyağını, baharatları ekleyerek iç harcı iyice karıştırın. İç harcınız hazır. Soğumuş olan lahana yapraklarının damarlarını ayıklayın ve sarmaya uygun parçalara kesin. Her bir yaprağın içine hazırladığınız iç harcından bir miktar koyarak sarın. Sarma işlemi sırasında yaprakların damarlı kısmının içe gelmesine dikkat edin. Hafifçe elinizle sıkarak sarmaları tencereye yerleştirin. Tüm lahana sarmalarını sardıktan sonra sosu hazırlamaya başlayabilirsiniz. Bir sos tavasında sızma zeytinyağını kızdırın ve domates salçasını ekleyin. Salçanın kokusu çıktıktan sonra limon suyunu, tuzu ve sıcak suyu ekleyerek sosu kaynatın. Hazırladığınız sosu, beyaz lahana sarmalarının üzerine gezdirerek dökün. Sarmaların açılmaması için üzerine uygun boyda bir tabak kapatabilirsiniz. Orta ateşte beyaz lahana sarmasını pişirmeye başlayın. Kaynamaya başladıktan sonra ocağın altını kısın. Kısa sürede beyaz lahana sarması pişecektir. Sevdiklerinize afiyetle ikram edebilirsiniz. Afiyet olsun. |