Yoğurtlu Lahana SalatasıLahana, düşük kalorili ve yeşil yapraklı sebzeler arasında yer alan önemli bir besindir. Genellikle salata olarak tüketilen lahana, özellikle Karadeniz yöresinde sıkça tüketilmektedir. Bu bölgenin milli yemekleri arasında ilk sıralarda yer alan lahana, sağlık açısından da içerdiği maddeler ve vitaminler sayesinde oldukça değerlidir. Lahana sebzesinde bol miktarda protein, diyet lifi, pridoksin, tiamin ve özellikle C ve K vitaminleri bulunur. Ayrıca, sodyum, kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor, manganez ve çinko bakımından da oldukça zengindir. Şimdi, bu mucize sebzenin yoğurt ile birleşmesi sonucunda ortaya çıkan eşsiz lezzet olan yoğurtlu lahana salatasından bahsedelim. Yoğurtlu Lahana Salatası İçin Gerekli Olan Malzemeler
Yoğurtlu Lahana Salatası Nasıl Yapılır?Bu enfes tarifi yapmak için ilk önce lahanayı sirkeli su içinde bekletin, sonra yıkayıp süzün. Kalın ve damarlı olan yerlerini temizleyerek ince ince doğrayın ve süzgeç içine alın. Ardından lahanaların üstüne bir tatlı kaşığı kadar tuz ilave ederek bir dakika kadar ovun. Bu işlemden sonra üzerinden su geçirip iyice yıkayın ve bir kenarda süzülmesini bekleyin. Daha sonra sarımsakları ve havucu soyup rendeleyin. Dereotu ile maydanozu da temizleyip yıkadıktan sonra ince ince doğrayın. Bir kap içinde tuzu, toz şekeri, yoğurdu ve mayonezi iyice karıştırın. Bu tarifte yarım tatlı kaşığı tuz kullandık, siz lahananın büyüklüğüne göre tadına bakarak ayarlayabilirsiniz. Sosunu da hazırladıktan sonra lahanaları yoğurtlu karışım ile iyice harmanlayın ve servis tabağına alın. Üzerini isteğe göre süsleyin. Yapmış olduğunuz bu enfes yoğurtlu lahana salatasını buzdolabında birkaç gün bekleterek de tüketebilirsiniz. Afiyet olsun. |
Lahanayı sirkeli suda bekletmek neden gerekli? Bu işlem lahananın tadını veya yapısını nasıl etkiliyor?
Cevap yazGazir, lahanayı sirkeli suda bekletmek birkaç nedenden ötürü önerilir. Öncelikle, sirkeli su, lahananın üzerindeki mikropları ve zararlı bakterileri öldürmede etkilidir. Bu yöntem, sebzenin daha hijyenik olmasını sağlar. Ayrıca sirkeli su, lahanadaki kimyasal kalıntıları temizlemeye yardımcı olabilir.
Tat ve yapı konusunda ise, sirkeli su lahananın kıtırlığını korumasına yardımcı olur ve bazı kişiler bu işlemin lahananın daha ferah ve hafif bir tada sahip olmasını sağladığını düşünür. Ancak, çok uzun süre bekletmek lahananın çok asidik olmasına neden olabilir, bu nedenle bekletme süresini iyi ayarlamak önemlidir.