Lahana Turşusu Lahana turşusu yapmak isteyenler için bazı önemli hususlar bulunmaktadır. Örneğin, lahananın sert olması ve tuzun kalın tuz olması, turşunun daha lezzetli olmasını sağlar. Lahana Turşusu İçin Gerekli Malzemeler
Lahana Turşusu Nasıl Yapılır? Lahananın dış yüzeyindeki katmanları oluşturan yaprakları keserek çıkarınız. Bu hem yumuşamış yapraklardan kurtulmak hem de hijyenik açıdan daha sağlıklı olmasını sağlamak açısından önemlidir. Ardından kök kısmını kesip, lahana turşusu yapmak istediğiniz boyutlarda, fazla ufak olmadan parçalara ayırınız. Sonrasında bir tencerede ısıttığınız suyun içerisine lahanaları atıp, 2-3 dakika yumuşatarak, kavanoza sığması açısından kolaylık sağlayabilirsiniz. Tencereden aldığınız lahanaları geniş bir leğene alarak soğumaya bırakınız. Kavanoza soğuyan lahanaların bir kısmını, biraz sarımsak ve biraz da nohut ile birlikte koyunuz. Daha sonra tekrar lahanaları, nohutları ve sarımsağı aralara serpiştirerek yerleştiriniz. En üst kısma da kereviz saplarından ayırdığınız yaprakları yerleştiriniz. Bu işlemi malzemeler bitene kadar tekrarladıktan sonra, 1 çay bardağı sirkeye 1 litre su denk gelecek şekilde ayarlayıp, 2.5 yemek kaşığı tuz ile birlikte karıştırınız. Daha sonra bu karışımı turşunun içine dökerek, ağzını sıkıca kapatınız. Turşunuzu güvenli bir yere alarak muhafaza edebilirsiniz. Turşunuzu serin bir yerde saklamayı unutmayınız. 1-1.5 ay içerisinde hazır hale gelen turşunuzu afiyetle tüketebilirsiniz. Ekstra Bilgiler ve İpuçları Turşu yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli unsurlardan biri temizliktir. Turşu yaparken kullanılan tüm malzemelerin ve ekipmanların temiz ve steril olması gerekmektedir. Ayrıca, turşunun fermantasyon sürecinde hava almasını önlemek için kavanozun kapağını sıkıca kapatmak önemlidir. Turşunun lezzetini artırmak için farklı baharatlar ve sebzeler ekleyebilirsiniz. Örneğin, defne yaprağı, karabiber taneleri veya dereotu, turşunuzun tadını zenginleştirebilir. Turşu yapımı sırasında kullanılan suyun klorsuz olmasına dikkat ediniz. Klorlu su, fermantasyon sürecini olumsuz etkileyebilir. Turşunuzu düzenli olarak kontrol edin. Turşunun üzerinde beyaz bir tabaka oluşursa, bu genellikle zararsız bir maya tabakasıdır. Ancak, küf oluşumu gözlemlerseniz, turşuyu tüketmemelisiniz. Son olarak, turşunuzun tam olarak olgunlaşması için sabırlı olun. Fermantasyon süreci, lahananın lezzetini ve dokusunu önemli ölçüde değiştirecektir. |