Kara Lahana Yemeği Tarifi ve Malzemeleri
12 Temmuz 2024

Kara Lahana Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Kara Lahana Yemeği

Kara Lahananın Özellikleri

Kara lahana (Brassica oleracea Acephala), turpgiller familyasından gelen, geniş, kalın katmerli ve koyu yeşil yaprakları olan bir lahana türüdür. Genellikle kış sebzesi olarak bilinse de yazın da tüketilebilir. Ülkemizde Doğu Karadeniz (Artvin, Giresun, Ordu, Rize, Trabzon) halkıyla özdeşleşmiş olup bu yörenin temel gıda maddesidir. Kara lahananın kökeni Antik Yunanlılar'ın "yenilebilen sebze" anlamına gelen lahana sözcüğünden gelmektedir. Ülkemizin kuzeyinde farklı adlarla (lu, kelem, pancar, pezik, şaviphali) anılmaktadır. Koyu yeşil tüm sebzelerde olduğu gibi kara lahana da insan sağlığı için çok faydalıdır. Kara lahana; dolma, çorba, ana yemek gibi birçok farklı formda pişirilebilir.

Kara Lahana Yemeği Malzemeleri

  • 1/2 demet taze kara lahana
  • 2 adet orta boy soğan
  • 1 su bardağı haşlanmış (veya konserve) kuru fasulye (tercihe göre barbunya veya kırmızı fasulye)
  • 1/2 su bardağı pirinç veya iri bulgur
  • 1/2 su bardağı haşlanmış mısır yarması
  • 1 yemek kaşığı tereyağı ve zeytinyağı
  • 1/2 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 2 yemek kaşığı dolusu mısır unu
  • 1 çay kaşığı pul biber veya acı sos
  • 1 çay kaşığı toz kırmızı biber
  • Tuz, karabiber
  • 1/2 kilo kemikli et

Kara Lahana Yemeği Nasıl Yapılır?

Ön hazırlık olarak kuru baklagillerden hangisi tercih edilecekse bir gece önceden bir çay kaşığı karbonat eklenmiş suda bekletilir. Ertesi gün beklediği su süzülerek bir tencereye alınır ve 1-2 bardak su eşliğinde haşlanır. Mısır yarması da başka bir tavada az suyla yumuşayıncaya dek haşlanır. Kemikli et ayrı bir tencerede suyunu bırakıncaya kadar kavrulur ve üzerine 5-6 bardak su eklenip kaynamaya bırakılır. Taze kara lahana yaprakları bol suda yıkanır ve bir süzgeçte süzülmeye bırakılır. Suyu alınan kara lahanalar incecik ve kısa şeritler halinde doğranarak bir cam kaseye alınır. Burada tuz eklenerek iyice ovulur. Yeşil suyu çıkınca sıkılıp bol suyla tekrar yıkanır.

Önceden pişip yemeğe eklenecek tüm malzemeler hazırlandıktan sonra soğanlar küp halinde doğranır. Genişçe bir tencerede zeytinyağı ve tereyağı eritilir ve ısınınca soğan eklenip kısık ateşte pembeleştirilir. Salçalar da eklenerek kavurmaya devam edilir. Suları sıkılan kara lahana eklenip iyice yumuşayıncaya kadar pişirilir. Ardından pirinç veya bulgur, haşlanmış kuru baklagiller, haşlanmış mısır yarması ve elde edilen et suyu eklenir. Pul biber, toz kırmızı biber, tuz ve karabiber ilave edilerek tatlandırılır. Kısık ateşte 30-35 dakika kadar pişirilir. Mısır unu yarım bardak suyla karıştırılarak yavaş yavaş kaynayan çorbaya eklenir ve aynı zamanda topaklanmaması için karıştırılır. Yaklaşık 5 dakika sonra istenen kıvama geldikten sonra yemeğin altı kapatılır ve sıcak olarak, yanında mısır ekmeğiyle servis yapılır.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni