Yeşil Lahana Türleri ve Özellikleri
26 Temmuz 2024

Yeşil Lahana Türleri ve Özellikleri

Yeşil Lahana

Yeşil lahana, her mevsim yetiştirilebilen ancak en çok kış mevsiminde üretilen ve tüketilen iri yapraklı bir sebzedir. Bu nedenle kış sebzesi olarak bilinir ve sonbahar sonundan kış ortalarına kadar mevsiminde tüketilmesi önerilir. En çok Karadeniz ve Marmara bölgelerinde, kıyı iklimi etkisi olan yerlerde yetişir. Ortalama bir yeşil lahananın ağırlığı 1-2 kilogram arasında değişebilir. Yaprakları beyaz ve koyu yeşil arasında her tonda olabilir. Çoğunlukla iç yaprakları dış yapraklarına göre daha beyaz olur ve ortasında acı tatlı bir göbek vardır. Beyaz tonu fazla olan lahana için "beyaz lahana" adı da kullanılabilir. Yaprakları çiğ olarak tüketmek de mümkündür. Bununla beraber yaprak sarması ve çorbası da yapılabilir. Nadir de olsa salatalara katanlar da vardır.

Yeşil Lahana Besin ve Enerji Öğeleri

100 gram yeşil lahana yaklaşık 30 kalori enerji içerir. 4 gram kadar lif içeriği ile yüksek lifli bir sebzedir. Bütün lahana türleri gibi yüksek oranda A ve C vitamini ihtiva eder. Kolesterol ve yağ ise hemen hemen hiç yoktur. 270 miligram potasyum ve 15 miligram civarı sodyum içerir. Az miktarda protein içeriğine sahiptir. 100 gram bir lahana, günlük K vitamini ihtiyacının tamamını tek başına karşılar.

Yeşil Lahana Yararları

Yeşil yapraklı sebzeler arasında en faydalı olanlardan biridir. En güçlü antioksidanlar arasında yer alır. Bu nedenle özellikle karaciğer olmak üzere bütün organların hücrelerini yeniler, güçlendirir ve sağlıklı çalışmalarına olanak sağlar. Deri ve cildi besler ve canlandırır. Bu nedenle kür haline getirip kullananlar da vardır. Haftada bir yeşil lahana kürü kullananlar daha gergin ve nemli bir yüze sahip olur. Aynı kür, sedef hastalığı, egzama, döküntü ve böcek ısırıklarına karşı hızlı bir düzelme ve yenileme sağlar. Ayrıca lahana, aknelere iyi gelen kükürt açısından zengindir. Yemek yaparken kullandığınız kaynama suyunu soğutup yüzünüzü yıkarsanız cildinizi ölü hücrelerden arındırmış olursunuz. Ek olarak kansere karşı güçlü bir kalkandır. Bağışıklık kazandırır; gözlere, saçlara ve enfeksiyon hastalıklarına iyi gelir. Alzheimer riskini düşürür. Kilo vermeyi kolaylaştırır. Lahana suyu da aynı derecede sağlıklıdır ve düzenli olarak tüketilmesi önerilir. Çiğ ve az pişmiş şekilde tüketmek daha sağlıklı ve yararlıdır.

Ekstra Bilgiler

Lahananın sağlık yararlarını en üst düzeye çıkarmak için, aşağıdaki yöntemleri deneyebilirsiniz:

  • Lahanayı buharda pişirmek, besin değerlerini korur.
  • Lahana turşusu, probiyotikler açısından zengin olup, sindirim sistemine faydalıdır.
  • Lahana suyu, detoksifikasyon süreçlerini destekler ve böbrek fonksiyonlarını iyileştirir.
  • Lahana yapraklarını doğrudan cildinize uygulamak, cilt iltihaplarını azaltabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Tuğkan

26 Temmuz 2024 Cuma

Yeşil lahana kürünü haftada bir uyguladım ve cildimdeki farkı hemen gördüm, sizce uzun vadede etkileri nasıl olur?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Tuğkan, yeşil lahana kürünün kısa vadede cildinde olumlu etkiler yaratması sevindirici. Uzun vadede de cildinin daha sağlıklı ve parlak görünmesine katkı sağlayabilir. Ancak, her cilt tipi farklıdır ve uzun süreli kullanımlarda herhangi bir yan etki olup olmadığını gözlemlemek önemlidir. Dengeli bir beslenme ve doğru cilt bakım rutinleri ile desteklendiğinde, yeşil lahana kürünün faydalarını uzun vadede de görebilirsin.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Lahana Kaç Kalori?

Lahana Kaç Kalori?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Lahana Yemeği Kaç Kalori?

Lahana Yemeği Kaç Kalori?

Lahana Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Lahana Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Zeytinyağlı Lahana Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Lahana Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Zayıflatan Lahana Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Zayıflatan Lahana Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Lahana Kapuska Tarifi ve Malzemeleri

Lahana Kapuska Tarifi ve Malzemeleri