Tavuklu Lahana Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Tavuklu lahana sarması, tavuk eti ve baharatlarla hazırlanan, lezzetli bir yemektir. Hem görselliği hem de tadıyla sofralarınıza renk katacak bu tarif, farklı lahana çeşitleriyle de yapılabilir. Malzemeleri ve adım adım yapılışını keşfedin.
Tavuklu Lahana Sarması Tarifi ve Malzemeleri
04 Eylül 2024

Tavuklu Lahana Sarması


Tavuklu lahana sarması, genellikle koyun eti kıyması ve kuyruk yağı kullanarak yapılan bir yemektir. Aileler tarafından sıklıkla tercih edilen bu lezzet, kara lahana veya beyaz yerli lahana ile hazırlanabilir. Her iki çeşit lahana ile de mükemmel sonuçlar elde edebilirsiniz. Genelde beyaz yerli lahana kullanarak yapılan bu yemek, iç malzemeleri ve baharatları ile her yörede farklılık gösterebilir. Şimdi, lezzetiyle midemize, görünümüyle de gözlerimize hitap eden bu leziz yemeğin malzeme listesi ve yapım aşamalarına geçelim.

Gerekli Malzemeler


  • 1 adet büyük beyaz sarmalık lahana
  • 250 gram tavuk göğüs eti (derisiz ve kıyma olacak)
  • 100 gram kadar kuyruk yağı
  • Yarım kilogram pirinç
  • 2 adet orta boy kuru soğan
  • 3-4 diş sarımsak
  • 1 çay bardağından biraz fazla sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı acı pul biber
  • 2 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 adet orta boy domates
  • 2 tatlı kaşığı domates salçası, 2 tatlı kaşığı biber salçası
  • Tuz (isteğe göre)
  • Nar ekşisi (isteğe göre 2-3 yemek kaşığı)

Yapılış Aşamaları


Öncelikle lahananın yapraklarını dikkatlice parçalara ayırın. Genişçe bir tencerenin yarısına kadar su koyup ocağa alın ve kaynamasını bekleyin. Su kaynadığında içine tuz ekleyin ve lahana yapraklarını suya batırarak birkaç dakika haşlayın. Haşlanan yaprakları süzgece alarak süzülmesini bekleyin. Fazla kaynatmamaya dikkat edin, sadece sarılabilecek kıvamda olmaları yeterlidir. Soğuyan ve süzülen lahana yapraklarını sarılabilecek büyüklüklerde kesin.

Şimdi iç harcı hazırlamaya başlayalım. Geniş ve yapışmaz bir tavaya 1 çay bardağı sıvı yağı alın ve ısıtın. Isınan yağa tavuk kıymasını ve kuyruk yağını ekleyip birkaç dakika kavurun. Ardından küp doğranmış kuru soğanı ve küçük doğranmış sarımsakları ekleyin ve birkaç dakika daha kavurun. Kıyma, soğan ve sarımsak kavrulduktan sonra pirinçleri ekleyip tekrar birkaç kez çevirin. Üzerine salçaları ekleyip karıştırın ve rendelenmiş domatesi ekleyin. Altı kısıkken yaklaşık 2,5-3 su bardağı su ekleyip suyunu çekmesini bekleyin. Suyunu çekince altını kapatın ve iç harcın demlenmesini bekleyin.

Demlenen harca 1 tatlı kaşığı acı veya tatlı pul biber, 2 tatlı kaşığı kuru nane, 1 çay kaşığı karabiber ve tuzu ekleyip iyice karıştırın. İç harcınız hazır olduğuna göre artık lahanaları sarabilirsiniz. Bir tepsiye açtığınız lahana yaprağının içine yaklaşık 1 tatlı kaşığı iç harcı koyup sarın. Tüm lahana yapraklarını sardıktan sonra pişireceğiniz tencereye dizin ve üzerine dağılmaması için bir ağırlık (yaprak taşı) koyun. Ardından suyunu ilave ederek pişirmeye başlayın. Pişmesine yakın nar ekşisini yarım çay bardağı sıcak su ile karıştırarak yemeğin üzerine gezdirin.

Tavuklu lahana sarmasının pişip pişmediğini ara sıra kontrol edin. Piştiğinde birkaç dakika dinlendirin ve servis edin.

Afiyet olsun.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Ayral 03 Ağustos 2024 Cumartesi

Tavuklu lahana sarması yaparken kuyruk yağı kullanmanın zorunlu olup olmadığını merak ediyorum. Kuyruk yağı yerine başka bir alternatif kullanabilir miyim? Mesela zeytinyağı ile denesem lezzeti nasıl olur?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Ayral,

Tavuklu lahana sarması yaparken kuyruk yağı kullanmanın zorunlu olmadığını belirtmek isterim. Kuyruk yağı, yemeğe farklı bir lezzet katabilir ancak zeytinyağı da gayet iyi bir alternatiftir. Zeytinyağı kullanarak daha hafif ve Akdeniz tarzı bir tat elde edebilirsiniz. Ayrıca, tereyağı veya bitkisel yağlar da kullanabilirsiniz; bu da yemeğin lezzetini farklı şekillerde etkileyebilir. Denemenizi ve hangi tadı daha çok beğendiğinizi gözlemlemenizi öneririm. Afiyet olsun!

Sevgiler,

Çok Okunanlar
Haber Bülteni