Tavuklu Lahana SarmasıTavuklu lahana sarması, genellikle koyun eti kıyması ve kuyruk yağı kullanarak yapılan bir yemektir. Aileler tarafından sıklıkla tercih edilen bu lezzet, kara lahana veya beyaz yerli lahana ile hazırlanabilir. Her iki çeşit lahana ile de mükemmel sonuçlar elde edebilirsiniz. Genelde beyaz yerli lahana kullanarak yapılan bu yemek, iç malzemeleri ve baharatları ile her yörede farklılık gösterebilir. Şimdi, lezzetiyle midemize, görünümüyle de gözlerimize hitap eden bu leziz yemeğin malzeme listesi ve yapım aşamalarına geçelim. Gerekli Malzemeler
Yapılış AşamalarıÖncelikle lahananın yapraklarını dikkatlice parçalara ayırın. Genişçe bir tencerenin yarısına kadar su koyup ocağa alın ve kaynamasını bekleyin. Su kaynadığında içine tuz ekleyin ve lahana yapraklarını suya batırarak birkaç dakika haşlayın. Haşlanan yaprakları süzgece alarak süzülmesini bekleyin. Fazla kaynatmamaya dikkat edin, sadece sarılabilecek kıvamda olmaları yeterlidir. Soğuyan ve süzülen lahana yapraklarını sarılabilecek büyüklüklerde kesin. Şimdi iç harcı hazırlamaya başlayalım. Geniş ve yapışmaz bir tavaya 1 çay bardağı sıvı yağı alın ve ısıtın. Isınan yağa tavuk kıymasını ve kuyruk yağını ekleyip birkaç dakika kavurun. Ardından küp doğranmış kuru soğanı ve küçük doğranmış sarımsakları ekleyin ve birkaç dakika daha kavurun. Kıyma, soğan ve sarımsak kavrulduktan sonra pirinçleri ekleyip tekrar birkaç kez çevirin. Üzerine salçaları ekleyip karıştırın ve rendelenmiş domatesi ekleyin. Altı kısıkken yaklaşık 2,5-3 su bardağı su ekleyip suyunu çekmesini bekleyin. Suyunu çekince altını kapatın ve iç harcın demlenmesini bekleyin. Demlenen harca 1 tatlı kaşığı acı veya tatlı pul biber, 2 tatlı kaşığı kuru nane, 1 çay kaşığı karabiber ve tuzu ekleyip iyice karıştırın. İç harcınız hazır olduğuna göre artık lahanaları sarabilirsiniz. Bir tepsiye açtığınız lahana yaprağının içine yaklaşık 1 tatlı kaşığı iç harcı koyup sarın. Tüm lahana yapraklarını sardıktan sonra pişireceğiniz tencereye dizin ve üzerine dağılmaması için bir ağırlık (yaprak taşı) koyun. Ardından suyunu ilave ederek pişirmeye başlayın. Pişmesine yakın nar ekşisini yarım çay bardağı sıcak su ile karıştırarak yemeğin üzerine gezdirin. Tavuklu lahana sarmasının pişip pişmediğini ara sıra kontrol edin. Piştiğinde birkaç dakika dinlendirin ve servis edin. Afiyet olsun. |
Tavuklu lahana sarması yaparken kuyruk yağı kullanmanın zorunlu olup olmadığını merak ediyorum. Kuyruk yağı yerine başka bir alternatif kullanabilir miyim? Mesela zeytinyağı ile denesem lezzeti nasıl olur?
Cevap yazAyral,
Tavuklu lahana sarması yaparken kuyruk yağı kullanmanın zorunlu olmadığını belirtmek isterim. Kuyruk yağı, yemeğe farklı bir lezzet katabilir ancak zeytinyağı da gayet iyi bir alternatiftir. Zeytinyağı kullanarak daha hafif ve Akdeniz tarzı bir tat elde edebilirsiniz. Ayrıca, tereyağı veya bitkisel yağlar da kullanabilirsiniz; bu da yemeğin lezzetini farklı şekillerde etkileyebilir. Denemenizi ve hangi tadı daha çok beğendiğinizi gözlemlemenizi öneririm. Afiyet olsun!
Sevgiler,