Lahana Turşusu Nasıl Kurulur?
15 Mayıs 2024

Lahana Turşusu Nasıl Kurulur?

Lahana Turşusu Nasıl Kurulur, Turşu genellikle her mevsimde bulunamayan sebze ve meyvelerden yapılan yiyecek türüdür. Farklı sebze ve meyvelerin tuz, limon ve sirke karışımı ile uzun süre saklanmak amacıyla yapılan işleme turşu kurma denir. Türk mutfağı için vazgeçilmez olan turşunun birden fazla çeşidi bulunmaktadır. Özellikler kış aylarında tercih edilen turşuların yapım ve saklanma koşullarına dikkat edilmelidir. Genellikle kırsal alanlarda yapılan turşu çeşitleri günümüzde ticari ürün haline gelinmiştir. Turşu çeşitleri arasında bulunan lahana turşu yapımı şu şekildedir;

Malzeme Listesi
  • 1 adet orta boy lahana
  • 1 baş sarımsak
  • 2 adet havuç
  • 1 avuç nohut
  • 1 su bardağı üzüm sirkesi
  • 2-3 yemek kaşığı kaya tuzu
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • Doğranmış lahanaları ovmak için 2-3 yemek kaşığı tuz
Nasıl Yapılır?

Akşamdan lahananın yapraklarını tek tek ayıklayarak parçalayın. Ayıklanan yaprakları temiz sudan geçirdikten sonra istediğiniz büyüklükte doğrayın. Doğradığınız lahanaların üzerine 2-3 yemek kaşığı tuzu serpiştirin ve iyice karıştırdıktan sonra üzerine kapatın sabaha kadar bekletin. Sabahleyin 1 baş temizlenmiş sarımsağı bölerek lahanaların üzerine ekleyin. Havuçları yıkayıp temizleyin ve halka şeklinde doğradıktan sonra lahana ve sarımsak karışımının içine ilave edin. Uygun büyüklükteki cam kavanozu temizledikten sonra altına nohutları serpin. Hazırlanan lahana, havuç ve sarımsak karışımını sıkıştırarak kavanozun içine yerleştiren. Burada dikkat etmeniz gerek püf nokta biriken lahana suyunu turşuya katmayın. Lahanaları kavanoza yerleştirme işlemi bittikten sonra üzerine sirke ve kavanozun alabileceği kadar su ekleyin ve 3-4 saat bekleyin. Bu uygulama lahanayı ovalamak için eklenen tuzun suya çıkmasını turşunun tuz oranının ayarlanmasında yardımcı olacaktır. Daha sonra lahanalar kavanozun içinde kalacak şekilde kavanozun içindeki lahana suyunu süzün. Elde ettiğiniz suyun içine kaya tuzunu ve şekeri atarak karıştırın. Hazırladığınız suyu lahanaların üzerine ilave edin. Daha sonra turşunun hava almaması için kapak kısmına temiz bir poşet geçirerek kapağını sıkı bir biçimde kapatın. Serin ve güneş almayan bir ortamda kapağını açmadan bekletin. Yaklaşık 3-4 hafta sonra lahana turşu hazır olacaktır.

Afiyet olsun.

Lahana Turşusu Nasıl Kurulur Yorumları

soru

Memdude

24 Mayıs 2024 Cuma

İyi günler eşim lahana turşusunu çok seviyor kışın yemek için kurdum fakat yumuşak oldu. Acaba lahana turşusu yanlış mı kurdum. Bu konuda bana yardımcı olursanız çok sevinirim şimdiden teşekkür ederim.

Cevap yaz
cevap

Admin

24 Mayıs 2024 Cuma

Merhaba Memdude,

Lahana turşusunun yumuşak olması genellikle turşu kurma sırasında yapılan bazı hatalardan kaynaklanabilir. İdeal bir lahana turşusu için şu adımlara dikkat edebilirsiniz:

1. Lahanayı tuzlayın: Lahanaları ince şeritler halinde kestikten sonra tuzla ovup bir süre bekletin. Bu, lahananın su salmasını ve daha sert kalmasını sağlar.
2. Tuz oranına dikkat edin: Turşu suyundaki tuz oranı önemlidir. Genellikle 1 litre suya 2-3 yemek kaşığı kaya tuzu oranı uygundur.
3. Sirke kullanımı: Sirke asitliğiyle lahananın yumuşamasını önler. Beyaz sirke veya elma sirkesi kullanabilirsiniz.
4. Su kalitesi: İçme suyu veya arıtılmış su kullanmak turşunun daha iyi olmasını sağlar.
5. Saklama koşulları: Turşunuzu serin ve karanlık bir yerde muhafaza edin. Doğrudan güneş ışığından uzak tutun.

Bu adımlara dikkat ederek lahana turşusunu yeniden deneyebilirsiniz. Umarım bu bilgiler işinize yarar. Kolay gelsin!

Sevgiler,
Memdude

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Lahana Sarması Kaç Kalori?

Lahana Sarması Kaç Kalori?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Beyaz Lahana Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Beyaz Lahana Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Yeşil Lahana Türleri ve Özellikleri

Yeşil Lahana Türleri ve Özellikleri

Yağ Yakan Lahana Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Yağ Yakan Lahana Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Beyaz Lahana Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Beyaz Lahana Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Brüksel Lahanası Faydaları Nelerdir?

Brüksel Lahanası Faydaları Nelerdir?

Güncel

Lahana Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Lahana Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Oktay Usta Lahana Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Oktay Usta Lahana Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kıymalı Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Lahana Yaprağının Faydaları Nelerdir?

Lahana Yaprağının Faydaları Nelerdir?

İbrahim Saraçoğlu Lahana Kürü

İbrahim Saraçoğlu Lahana Kürü

Mayonezli Lahana Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Mayonezli Lahana Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Lahana Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Lahana Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kara Lahananın Zararları Nelerdir?

Kara Lahananın Zararları Nelerdir?

İbrahim Saraçoğlu Horlamaya Karşı Lahana Kürü

İbrahim Saraçoğlu Horlamaya Karşı Lahana Kürü

Kara Lahana Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Kara Lahana Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Lahana Diyeti Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Lahana Diyeti Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Mor Lahana Kaç Kalori?

Mor Lahana Kaç Kalori?

Lahana Sarması Nasıl Yapılır?

Lahana Sarması Nasıl Yapılır?

Lahana Kapuska Tarifi ve Malzemeleri

Lahana Kapuska Tarifi ve Malzemeleri

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6