lahana.gen.tr
lahana
Sosyal Medyada Paylaş
Kırmızı Lahana Salatası Mayonezli
Lahana Çorbası Diyeti
Brüksel Lahanası Çorbası
Lahana Çiçeği
Lahana Detoksu
Beyaz Lahana Çorbası
Lahana Lif Modelinin Yapılışı
Lahana Kürü
Lahana Suyu Diyeti
Lahana Çorbası Diyeti Nasıl Yapılır
Kara Lahana Çorbası
Mor Lahana Salatası Yoğurtlu
Brüksel Lahanası Yemeği
Lahana Turşusu Nasıl Kurulur
Kara Lahana Dolması
Lahana Suyu Kürü
Zeytinyağlı Lahana
Kara Lahana Salatası
Lahana Salatası
Kırmızı Lahana Mezesi
Lahana Fidesi
Zeytinyağlı Brüksel Lahanası
Rüyada Lahana Sarmak
Rüyada Yeşil Lahana Görmek
Bulgurlu Lahana Sarması
İbrahim Saraçoğlu Lahana Suyu Diyeti
Zeytinyağlı Lahana Yemeği
Rüyada Lahana Yemek
Kırmızı Lahana Salatası
Diyet Lahana Çorbası
Lahana Suyunun Faydaları
Zeytinyağlı Lahana Sarması
Kırmızı Lahana Yetiştiriciliği
Kara Lahana Turşusu
Ender Saraç Lahana Diyeti
Tüm Sayfalar >>









Lahana Fidesi

Lahana fidesi, Serin ve nemli iklim sebzesi olan lahana Türkiye'de sonbahar ve ilkbahar mevsimleri arasında kış sebzesi olarak tüketilir. Hasat zamanı genel itibariyle sonbaharın erken donları başlamadan yapılır. Lahana fidesi yetiştiriciliği için en uygun sıcaklık dereceleri 15-21 C derece arasında olmalıdır. 15 C derecenin altında lahana ve 21 C derecenin üstünde lahananın gelişimi oldukça yavaşlar. –2,-3 C derece ve altındaki soğuklarda fideler heba olur. Baş bağlama döneminde aşırı olmayan sıcaklıklara dayanıklıdırlar. Tohumun çimlenme sıcaklığı ise 8-11 C derece arası ideal sıcaklık derecesidir. Lahana organik maddece zengin olan, killi tınlı ve milli topraklarda oldukça fazla lahana yetişir. Hasadından erken ürün almak için ise kumlu, kumlu tınlı topraklar erken ürün almaya yardımcı olacaktır.

Lahana fidesi ekimi soğuk günleri hesaba katarak tohumları metrekareye 5 gr. hesabıyla serpme yapılır. Şubat, Mart aylarında serpme olarak ekilir. 1000 adet lahana için 8-10 gr, 1 dekar lahana için de  20-50 gr. tohum ekmek gerekir. Bu amaçla 20-30 m bir alan yeterlidir. Atılan tohum üzerine 1-2 cm kalınlığında harç konularak, hafifçe bastırılır ve sulanması da bu şekilde yapılır.
Lahana Fidesi
Lahana fidesi yetiştirirken sıcaklık 12 derecenin altına düşmemesine dikkat edilmesi gereken en hassa konudur. Yastığa sık ekim yapılmamalıdır. Çimlenme 10 derecede 15 gün içinde meydana gelmektedir.  20 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda ise1 haftada meydana gelirler. Fide üretim süresi 35-60 gün arasında tahmini bir sürede geçekleşir. Dikim zamanına kadar yabancı ot temizliği, sulama, hastalık ve zararlılarla karşı hasadı üretimi etkileyecek her şey ile mücadele edilmelidir. Sonbaharda 3-4 ton ahır gübresi verilen toprak 25-30 cm derinlikte sürülerek ilkbaharda 5-10cm derinlikte tırmık ve diskaro adı verilen tesviye yapılır. Karık usulü dikilen fidelerin tek sıralı yetiştiricilikte genişliği 25-30 cm civarında çift sıra yetiştiricilikte ise 60-100 cm olması gerekmektedir. Sıra üzerileri ise 40-50 cm genişliğinde olmasına dikkat edilmesi gerekir.  Ara mesafesi azaldıkça daha küçük başlı lahanalar yetişir. Ancak daha çok ürün alınacak olması kesindir. Fideler tohumu ektikten sonra 5-7 hafta sonra 5-10 yapraklı olarak dikilmeye hazır olurlar. Fide dikilirken de şu hususlara dikkat etmek gerekmektedir. Fide sökümü için toprak bir gün önceden sulanması gerekir. Fidelerin kök ve yapraklarını seyreltmek gerekir. Fidenin en alt yaprağı 1-2 cm alt mesafesinden toprağa dikilmelidir.

Lahana fidesinin gelişme devrelerinden hasatta kadar yapılacak işler çapa, sulama, gübreleme, bozulmuş yaprakların kesilmesi  ile hastalık ve mikroplarla mücadeleden ibarettir. Lahana fidesi dikiminden sonra en geç iki gün ara günde 2-3 defa arka arkaya sulama yapmak iyi gelişmesini sağlar. Lahana fidesi gelişme dönemine geldikten sonra toprak ve iklim durumuna göre birer hafta aralıklarla sulama yapılması gerekecek ve lahana fidesi için en önemli iştir. Birinci çapa lahana fidelerin  gelişmesi başladıktan hemen sonra  veya dikiminin arkasından 1-3 hafta sonra arasında çapası yapılmalıdır. İkinci çapa ise birinci çapalamadan 3-4 hafta sonra yapılmalıdır. Bozulmuş, kurumuş solmuş yaprakları bu sırada alınmalıdır. İkinci çapadan sonra azotlu gübreler şerbet şeklinde verilebilir. Üçüncü çapa ikinci çapadan  1 ay sonra yapılması iyi olacaktır. Amonyum sülfat bu çapadan sonra şerbet şeklinde verilmesi lahana fidesi için olacaktır.

Yayınlanma Tarihi : 25.08.2015 02:57:03

Lahana Fidesi Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Lahana Fidesi"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Lahana Lif Yapılışı

Lahana lif yapılışı, kızların çeyizinin vazgeçilmez parçalarından biridir lahana lif. Oldukça gösterişli ve yapımı çok zor olmayan bir lif modelidir. Kullanımı güzel ve model olarak oldukça şık bir modeldir. Lahana lif yapılışı iç...

Kara Lahana Sarması

Kara Lahana Sarması, Akdeniz yöresine ait olan yemeklerden biri olan kara lahana sarması çok lezzetli bir yemektir. Bazen kıymalı bazen de patatesli iç harç ile hazırlanır.Kara Lahana Sarması Için Malzemeler1 su bardağı pirinçYarı...

Lahana Kaç Kalori

Lahana kaç kalori, Lahana vücuda bir çok faydası olan sebzelerden biridir. Birçok vitamin ve minerali bünyesinde barındırmaktadır. Lahananın bir çok çeşidi bulunmaktadır ve tüm lahana çeşitleri ayrı kalori içermektedir. Genel olar...

Lahana Diyeti Çorbası

Lahana Diyeti Çorbası, lahana diyeti yıllardır var olan sürekli çeşitli diyet çorbaları ve salataları yapılmakta. Lahana diyeti çorbasını genellikle son dönemlerde 7 günlük yapılmaya başlandı. Eğer kilo dışında herhangi bir sağ...

Brüksel Lahanası Salatası

Brüksel Lahanası Salatası, birçok kişi tarafından sevilerek tüketilen ve normal salataya benzeyen bir besindir. Bu salata normal salatalara görüntü olarak her ne kadar benzerse benzesin lezzet olarak kesinlikle diğer salatalardan...

Elmalı Lahana Salatası

Elmalı lahana salatası: Elma ile hazırlanan nadir salatalardan biri olan elmalı lahana salatası ayrıcalıklı ve farklı bir tada sahip olan salatalardan biridir. Görsellik olarak oldukça iştah kabartıcıdır. Besin değeri yüksektir. S...

Lahana Suyu

Lahana Suyu, zayıflatmanın ötesinde vücuda olan olumlu etkilerinden dolayı tavsiye edilmektedir. Lahana suyu kış boyunca biriken kilolardan kurtulmanızı sağlar, kanseri önler ve vücutta biriken toksinleri atar, vücuttaki iltihapla...

Lahana Yemeği

Lahana yemeği, lahana yemeği yapılırken beyaz lahana kullanılır ve damak tadına göre farklı şekillerde yapılır. Kimi yeşil fasülye ile yapar kimi sebz katar kimisi etli yapar. Damak tadına göre sevdiği lezzetler ile birleştirir. V...

Lahana Çorbası

Lahana Çorbası, Özellikle diyetisyen uzmanlarının önerdiği lahana çorbası, diyet yapan bir insan için oldukça sağlıklı ve oldukça doğru bir seçimdir. Bu çorbanın kalorisi çok düşüktür. Bu nedenle fazla kilolardan çok daha rahat bi...

Lahana Çorbası Kürü

Lahana çorbası kürü,  günümüzde birçok şeyin değişmesi ile birlikte beslenme alışkanlıklarımızda değişim göstermektedir. Zamanın kısıtlı olması, bir şeylere yetişme çabası, hayat mücadelesi derken beslenmeyi hep atıştırmalıklarla...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

lahana, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Ocak - 2018