Lahana Fidesi

Lahana Fidesi

Lahana fidesi, Serin ve nemli iklim sebzesi olan lahana Türkiye'de sonbahar ve ilkbahar mevsimleri arasında kış sebzesi olarak tüketilir. Hasat zamanı genel itibariyle sonbaharın erken donları başlamadan yapılır. Lahana fidesi yetiştiriciliği için en uygun sıcaklık dereceleri 15-21 C derece arasında olmalıdır. 15 C derecenin altında lahana ve 21 C derecenin üstünde lahananın gelişimi oldukça yavaşlar. –2,-3 C derece ve altındaki soğuklarda fideler heba olur. Baş bağlama döneminde aşırı olmayan sıcaklıklara dayanıklıdırlar. Tohumun çimlenme sıcaklığı ise 8-11 C derece arası ideal sıcaklık derecesidir. Lahana organik maddece zengin olan, killi tınlı ve milli topraklarda oldukça fazla lahana yetişir. Hasadından erken ürün almak için ise kumlu, kumlu tınlı topraklar erken ürün almaya yardımcı olacaktır.

Lahana fidesi ekimi soğuk günleri hesaba katarak tohumları metrekareye 5 gr. hesabıyla serpme yapılır. Şubat, Mart aylarında serpme olarak ekilir. 1000 adet lahana için 8-10 gr, 1 dekar lahana için de 20-50 gr. tohum ekmek gerekir. Bu amaçla 20-30 m bir alan yeterlidir. Atılan tohum üzerine 1-2 cm kalınlığında harç konularak, hafifçe bastırılır ve sulanması da bu şekilde yapılır.

Lahana fidesi yetiştirirken sıcaklık 12 derecenin altına düşmemesine dikkat edilmesi gereken en hassa konudur. Yastığa sık ekim yapılmamalıdır. Çimlenme 10 derecede 15 gün içinde meydana gelmektedir. 20 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda ise1 haftada meydana gelirler. Fide üretim süresi 35-60 gün arasında tahmini bir sürede geçekleşir. Dikim zamanına kadar yabancı ot temizliği, sulama, hastalık ve zararlılarla karşı hasadı üretimi etkileyecek her şey ile mücadele edilmelidir. Sonbaharda 3-4 ton ahır gübresi verilen toprak 25-30 cm derinlikte sürülerek ilkbaharda 5-10cm derinlikte tırmık ve diskaro adı verilen tesviye yapılır. Karık usulü dikilen fidelerin tek sıralı yetiştiricilikte genişliği 25-30 cm civarında çift sıra yetiştiricilikte ise 60-100 cm olması gerekmektedir. Sıra üzerileri ise 40-50 cm genişliğinde olmasına dikkat edilmesi gerekir. Ara mesafesi azaldıkça daha küçük başlı lahanalar yetişir. Ancak daha çok ürün alınacak olması kesindir. Fideler tohumu ektikten sonra 5-7 hafta sonra 5-10 yapraklı olarak dikilmeye hazır olurlar. Fide dikilirken de şu hususlara dikkat etmek gerekmektedir. Fide sökümü için toprak bir gün önceden sulanması gerekir. Fidelerin kök ve yapraklarını seyreltmek gerekir. Fidenin en alt yaprağı 1-2 cm alt mesafesinden toprağa dikilmelidir.

Lahana fidesinin gelişme devrelerinden hasatta kadar yapılacak işler çapa, sulama, gübreleme, bozulmuş yaprakların kesilmesi ile hastalık ve mikroplarla mücadeleden ibarettir. Lahana fidesi dikiminden sonra en geç iki gün ara günde 2-3 defa arka arkaya sulama yapmak iyi gelişmesini sağlar. Lahana fidesi gelişme dönemine geldikten sonra toprak ve iklim durumuna göre birer hafta aralıklarla sulama yapılması gerekecek ve lahana fidesi için en önemli iştir. Birinci çapa lahana fidelerin gelişmesi başladıktan hemen sonra veya dikiminin arkasından 1-3 hafta sonra arasında çapası yapılmalıdır. İkinci çapa ise birinci çapalamadan 3-4 hafta sonra yapılmalıdır. Bozulmuş, kurumuş solmuş yaprakları bu sırada alınmalıdır. İkinci çapadan sonra azotlu gübreler şerbet şeklinde verilebilir. Üçüncü çapa ikinci çapadan 1 ay sonra yapılması iyi olacaktır. Amonyum sülfat bu çapadan sonra şerbet şeklinde verilmesi lahana fidesi için olacaktır.

Lahana Fidesi Yorumları

şifre Kırmızı sayı

0 Yorum Yapılmış "Lahana Fidesi"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Mor Lahana
Mor Lahana
Mor Lahananın Faydaları, Mor lahana sonbahar kış mevsiminde yetişen oldukça sağlıklı bir bitkidir. Tüm dünyada en çok yetiştirilen sebzelerin başında gelir. Ekim ayı ile Şubat ayına kadar tüketilmesi oldukça fayda sağlayan mor lahana içerdiği vitamin...
Kırmızı Lahananın Zararları
Kırmızı Lahananın Zararları
Kırmızı lahananın zararları, birçok çeşide sahip olan lahana çeşitlerinden olan kırmızı lahana diğer lahana türleri ile aynı özellikleri ve faydaları taşısa da içeriğinde bulunan bazı maddeler ve vitaminler daha yoğundur. Sağlık için birçok faydası o...
Kara Lahananın Zararları
Kara Lahananın Zararları
Kara lahananın zararları, lahana sebzesi pek çok çeşide sahiptir. Kara lahana diğer çeşitleri ile kıyaslama yapıldığında inanılmaz derece de vitamin ve minerale sahiptir. Sağlık açısından ele alındığında diğer türlerine oranla çok daha sağlıklı olduğ...
Kırmızı Lahana Yetiştiriciliği
Kırmızı Lahana Yetiştiriciliği
Kırmızı lahana yetiştiriciliği, cruciferae familyasının Brassica aleracea türünde olan lahanaların kırmızı olanı 2 yıllık bir sebzedir. İlk yıl vegetatif gelişim, ikinci yılda generatif gelişim gösterirler. Kırmızı mor renkli başları sebze olarak değ...
Lahana Suyunun Zararları
Lahana Suyunun Zararları
Lahana Suyunun Zararları, Lahana suyu şeker ve romatizma hastaları için faydalı olduğu bilinmekle birlikte aşırı tüketilmediği sürece herhangi bir yan etkisi de bulunmamaktadır. B, C ve E vitaminleri ile potasyum minerali açısından oldukça zengin ola...
Kırmızı Lahana Gaz Yaparmı
Kırmızı Lahana Gaz Yaparmı
Kırmızı lahana gaz yapar mı, sorusu sebze ağırlıklı beslenen pek çok insanın merak ettiği bir sorudur. Bu soruyu yanıtlayabilmek için öncelikle gaz neden oluşur ona bakmak lazım.Gaz oluşumu nedenleri:İnsan sindirim sistemi dışarıdan alınan gıdaları m...
İbrahim Saraçoğlu Varis İçin Lahana Kürü
İbrahim Saraçoğlu Varis İçin Lahana Kürü
İbrahim Saraçoğlu varis için lahana kürü, Bitkisel tedavi denilince akla gelen ilk isimlerden olan Profesör Doktor İbrahim Saraçoğludur. İbrahim Saraçoğlu televizyon kanallarında sıkça gördüğümüz isimlerdendir. İbrahim Saraçoğlu'nun hazırlamış olduğu...
Sirkesiz Lahana Turşusu Nasıl Yapılır
Sirkesiz Lahana Turşusu Nasıl Yapılır
Sirkesiz lahana turşusu nasıl yapılır, yıllardan bu yana turşunun sirkeli mi yoksa limonlu mu daha iyi olacağı yönündeki tartışmalar devam etmektedir. Ama sirkesizde turşu yapılabilmektedir. Aslında eskiden turşular sadece kaya tuzu ve sebzeler ile y...
Kırmızı Lahana Diyeti
Kırmızı Lahana Diyeti
Kırmızı lahana diyeti olarak herkes tarafından bilinen ve sürekli olarak yenilenen bir diyet türüdür. Senelerdir herkesin kulak aşınası olduğu bu diyet birçok ortamda farklı biçimlerde karşımıza çıkmaktadır. Birçoğumuz bu diyeti uygulamasak bile adın...
Yer Lahanası
Yer Lahanası
Yer lahanası, turpgiller familyasına ait olan lahana, brüksel lahanası gibi sebzeler arasında olan alabaş olarak tanımlanan bir türdür. Ülkemizde yeni tanınmaya başlayan bu sebze güçlü bir antioksidandır. Görünüm itibarıyla şalgam ve turba daha fazla...
Çiğ Lahana Zayıflatırmı
Çiğ Lahana Zayıflatırmı
Çiğ Lahana Zayıflatırmı ; Evet lahananın zayıflattığı özellikle halk arasında çok sık dile gelmektedir. Özellikle lahana kaynatılarak suyunun günlük düzenli bir şekilde içilerek zayıflanacağı söylenenler arasındadır. Genellikle çiğ olarak lahananında...
Kırmızı Lahana Suyu
Kırmızı Lahana Suyu
Kırmızı Lahana Suyu, Genel olarak bir çok hastalıklara şifa olmakla birlikte son zamanlarda zayıflama içinde tüketilmekte olan sebze suyudur. Özellikle kış aylarının sert soğuk havasından kişiyi hastalıklardan korumakla bilinmektedir. Kırmızı lahana ...

 

Mor Lahana
Kırmızı Lahananın Zararları
Kara Lahananın Zararları
Kırmızı Lahana Yetiştiriciliği
Lahana Suyunun Zararları
Kırmızı Lahana Gaz Yaparmı
İbrahim Saraçoğlu Varis İçin Lahana Kürü
Sirkesiz Lahana Turşusu Nasıl Yapılır
Kırmızı Lahana Diyeti
Yer Lahanası
Çiğ Lahana Zayıflatırmı
Kırmızı Lahana Suyu
Lahana Gaz Yaparmı
Lahana Sarması Kaç Kalori
Ender Saraç Lahana Kürü
Lahana Tohumu
İbrahim Saraçoğlu Lahana Suyu Diyeti
Lahana Diz Ağrısı
Haşlanmış Lahana Salatası
Lahana Ekimi
Mor Lahana Nasıl Yumuşatılır
Kırmızı Lahana Faydaları
Beyaz Lahana Çeşitleri
Lahana Yemeği Kaç Kalori
Kırmızı Lahana Salatası Mayonezli
Mor Lahana Kaç Kalori
Kırmızı Lahana Mezesi
Kırmızı Lahana Çorbası
Kırmızı Lahana Sirkeli
3 Günlük Lahana Çorbası Diyeti
Popüler İçerik
Lahana Gaz Yaparmı
Lahana Gaz Yaparmı
Lahana gaz yapar mı: Turp giller familyasından olup, geniş, kalınca kat kat yapraklara sahip olan, güz ve kış sebzesi olarak ve birçok türü olan Bi...
Lahana Sarması Kaç Kalori
Lahana Sarması Kaç Kalori
Lahana sarması kaç kalori diye merak edenleriniz var ise buyurun. Vitamin açısından çok zengin olan lahananın sayılamayacak kadar faydası vardır. Laha...
Ender Saraç Lahana Kürü
Ender Saraç Lahana Kürü
Ender Saraç Lahana Kürü, Bu kür detoks ve zayıflama içeren iki farklı şekilde uygulanabilen ve doktor Ender Saraç tarafından geliştirilmiş bir yardımc...
Lahana Tohumu
Lahana Tohumu
Lahana Tohumu; Lahana serin iklim sebzesidir. Ülkemizde sonbahar ve ilkbahar arasında kış sebzesi olarak tüketilir. Sonbaharda erken donlar başlamadan...
İbrahim Saraçoğlu Lahana Suyu Diyeti
İbrahim Saraçoğlu Lahana Suyu Diyeti
İbrahim Saraçoğlu Lahana Suyu Diyeti, Lahananın çok fazla insana faydası vardır. İçerisindeki lif sindirim sistemini düzenler. Metabolizmayı çalıştır...
Lahana Diz Ağrısı
Lahana Diz Ağrısı
Lahana diz ağrısı; Diz ağrısı, her yaş grubundan herkesin yaşayabileceği bir sorun haline gelmiştir. Insanların sosyal yaşam kalitesini azaltan diz ağ...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Mor Lahana
Kırmızı Lahananın Zararları
Kara Lahananın Zararları
Kırmızı Lahana Yetiştiriciliği
Lahana Suyunun Zararları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Kasım - 2018