lahana.gen.tr
lahana
Sosyal Medyada Paylaş
Kırmızı Lahana Salatası Mayonezli
Lahana Çorbası Diyeti
Brüksel Lahanası Çorbası
Lahana Çiçeği
Lahana Detoksu
Beyaz Lahana Çorbası
Lahana Lif Modelinin Yapılışı
Lahana Suyu Diyeti
Lahana Çorbası Diyeti Nasıl Yapılır
Kara Lahana Çorbası
Mor Lahana Salatası Yoğurtlu
Brüksel Lahanası Yemeği
Lahana Turşusu Nasıl Kurulur
Kara Lahana Dolması
Lahana Suyu Kürü
Zeytinyağlı Lahana
Kara Lahana Salatası
Lahana Salatası
Kırmızı Lahana Mezesi
Lahana Fidesi
Bulgurlu Lahana Sarması
İbrahim Saraçoğlu Lahana Suyu Diyeti
Zeytinyağlı Lahana Yemeği
Kırmızı Lahana Salatası
Diyet Lahana Çorbası
Lahana Suyunun Faydaları
Zeytinyağlı Lahana Sarması
Kırmızı Lahana Yetiştiriciliği
Kara Lahana Turşusu
Ender Saraç Lahana Diyeti
Lahana Çayı
Kırmızı Lahana
Brüksel Lahanası Salatası
Zeytinyağlı Lahana Dolması
Lahana Yemeği
Tüm Sayfalar >>









Lahana Fidesi

Lahana fidesi, Serin ve nemli iklim sebzesi olan lahana Türkiye'de sonbahar ve ilkbahar mevsimleri arasında kış sebzesi olarak tüketilir. Hasat zamanı genel itibariyle sonbaharın erken donları başlamadan yapılır. Lahana fidesi yetiştiriciliği için en uygun sıcaklık dereceleri 15-21 C derece arasında olmalıdır. 15 C derecenin altında lahana ve 21 C derecenin üstünde lahananın gelişimi oldukça yavaşlar. –2,-3 C derece ve altındaki soğuklarda fideler heba olur. Baş bağlama döneminde aşırı olmayan sıcaklıklara dayanıklıdırlar. Tohumun çimlenme sıcaklığı ise 8-11 C derece arası ideal sıcaklık derecesidir. Lahana organik maddece zengin olan, killi tınlı ve milli topraklarda oldukça fazla lahana yetişir. Hasadından erken ürün almak için ise kumlu, kumlu tınlı topraklar erken ürün almaya yardımcı olacaktır.

Lahana fidesi ekimi soğuk günleri hesaba katarak tohumları metrekareye 5 gr. hesabıyla serpme yapılır. Şubat, Mart aylarında serpme olarak ekilir. 1000 adet lahana için 8-10 gr, 1 dekar lahana için de  20-50 gr. tohum ekmek gerekir. Bu amaçla 20-30 m bir alan yeterlidir. Atılan tohum üzerine 1-2 cm kalınlığında harç konularak, hafifçe bastırılır ve sulanması da bu şekilde yapılır.
Lahana Fidesi
Lahana fidesi yetiştirirken sıcaklık 12 derecenin altına düşmemesine dikkat edilmesi gereken en hassa konudur. Yastığa sık ekim yapılmamalıdır. Çimlenme 10 derecede 15 gün içinde meydana gelmektedir.  20 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda ise1 haftada meydana gelirler. Fide üretim süresi 35-60 gün arasında tahmini bir sürede geçekleşir. Dikim zamanına kadar yabancı ot temizliği, sulama, hastalık ve zararlılarla karşı hasadı üretimi etkileyecek her şey ile mücadele edilmelidir. Sonbaharda 3-4 ton ahır gübresi verilen toprak 25-30 cm derinlikte sürülerek ilkbaharda 5-10cm derinlikte tırmık ve diskaro adı verilen tesviye yapılır. Karık usulü dikilen fidelerin tek sıralı yetiştiricilikte genişliği 25-30 cm civarında çift sıra yetiştiricilikte ise 60-100 cm olması gerekmektedir. Sıra üzerileri ise 40-50 cm genişliğinde olmasına dikkat edilmesi gerekir.  Ara mesafesi azaldıkça daha küçük başlı lahanalar yetişir. Ancak daha çok ürün alınacak olması kesindir. Fideler tohumu ektikten sonra 5-7 hafta sonra 5-10 yapraklı olarak dikilmeye hazır olurlar. Fide dikilirken de şu hususlara dikkat etmek gerekmektedir. Fide sökümü için toprak bir gün önceden sulanması gerekir. Fidelerin kök ve yapraklarını seyreltmek gerekir. Fidenin en alt yaprağı 1-2 cm alt mesafesinden toprağa dikilmelidir.

Lahana fidesinin gelişme devrelerinden hasatta kadar yapılacak işler çapa, sulama, gübreleme, bozulmuş yaprakların kesilmesi  ile hastalık ve mikroplarla mücadeleden ibarettir. Lahana fidesi dikiminden sonra en geç iki gün ara günde 2-3 defa arka arkaya sulama yapmak iyi gelişmesini sağlar. Lahana fidesi gelişme dönemine geldikten sonra toprak ve iklim durumuna göre birer hafta aralıklarla sulama yapılması gerekecek ve lahana fidesi için en önemli iştir. Birinci çapa lahana fidelerin  gelişmesi başladıktan hemen sonra  veya dikiminin arkasından 1-3 hafta sonra arasında çapası yapılmalıdır. İkinci çapa ise birinci çapalamadan 3-4 hafta sonra yapılmalıdır. Bozulmuş, kurumuş solmuş yaprakları bu sırada alınmalıdır. İkinci çapadan sonra azotlu gübreler şerbet şeklinde verilebilir. Üçüncü çapa ikinci çapadan  1 ay sonra yapılması iyi olacaktır. Amonyum sülfat bu çapadan sonra şerbet şeklinde verilmesi lahana fidesi için olacaktır.

Yayınlanma Tarihi : 25.08.2015 02:57:03

Lahana Fidesi Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Lahana Fidesi"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Lahana Lif Yapılışı

Lahana lif yapılışı, kızların çeyizinin vazgeçilmez parçalarından biridir lahana lif. Oldukça gösterişli ve yapımı çok zor olmayan bir lif modelidir. Kullanımı güzel ve model olarak oldukça şık bir modeldir. Lahana lif yapılışı iç...

Kıymalı Lahana Dolması

Kıymalı lahana dolması, kıymalı lahana dolması oldukça sevilen dolma türlerinden biridir. Lahana sarması diye de bilinir. lahana dolması lahana pirinç kıyma gibi ana malzemeler ile beraber baharatlar yağ salça kullanılarak yapılan...

Etli Kara Lahana Sarması

Etli kara lahana sarması, özellikle Karadeniz bölgesinde sıkça yapılan lezzetli bir dolma tarifidir. Kara lahana ile yapılan yemekler bu yörede çok sevilir. Bu farklı dolma tarifini sizlerde denemelisiniz. Ancak kara lahana biraz...

Lahana Sarması

Lahana sarması, Lahana faydaları saymakla bitmeyecek kadar çok olan bir kış sebzesidir. Lahana sarması diğer sarmalar gibi çok özel bir yemek olmasının yanında oldukça besleyicidir. Her sarma gibi biraz zahmetlidir ama zahmetine d...

Lahana Yağı

Lahana yağı, son yıllarda ünlülerin zayıflamak ve cilt sorunlarını gidermek için kullandığı bir yağ olarak karşımıza çıktı. Lahana yağı inceltilemeyen bir yağdır bu sebepten ötürü doğaldır.  Hatta lahana yağının piyasadaki en doğa...

Kara Lahana Sarması

Kara Lahana Sarması, Akdeniz yöresine ait olan yemeklerden biri olan kara lahana sarması çok lezzetli bir yemektir. Bazen kıymalı bazen de patatesli iç harç ile hazırlanır.Kara Lahana Sarması Için Malzemeler1 su bardağı pirinçYarı...

Zeytinyağlı Lahana Dolması

Zeytinyağlı Lahana Dolması; Zeytinyağlı lahana dolması akdeniz yöresine ait olan ve çok lezzetli bir yemektir. Içine kıymada koyabilirsiniz. Fakat zeytinyağlı yemeklerde genelde kıyma kullanılmaz.Zeytinyağlı Lahana Dolması İçin Ma...

Lahana Çorbası

Lahana Çorbası, Özellikle diyetisyen uzmanlarının önerdiği lahana çorbası, diyet yapan bir insan için oldukça sağlıklı ve oldukça doğru bir seçimdir. Bu çorbanın kalorisi çok düşüktür. Bu nedenle fazla kilolardan çok daha rahat bi...

Yoğurtlu Lahana Salatası

Yoğurtlu Lahana Salatası; Lahana düşük kalorili ve yeşil yapraklı sebzeler arasında yer alan bir sebzedir. Genellikle salata tüketilen lahana daha çok Karadeniz yöresinde çok fazla tüketilmektedir. Öyle ki bu bölgenin milli yemekl...

Beyaz Lahana Dolması

Beyaz lahana Dolması, lahana herkes tarafından çok sevilen ve çeşitli yemeklerde çorbalarda sıklıkla kullanılan sebzelerden biridir ve oldukçada faydalıdır. Beyaz lahana dolması ise insanlar tarafından çok sevilen bir lahana yemeğ...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

lahana, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Nisan - 2018