Lahana Fidesi Türleri ve Özellikleri
26 Haziran 2024

Lahana Fidesi Türleri ve Özellikleri

Lahana Fidesi Yetiştiriciliği

Lahana, serin ve nemli iklimlerin sebzesi olup, Türkiye'de genellikle sonbahar ve ilkbahar mevsimleri arasında kış sebzesi olarak tüketilir. Hasat zamanları genel itibariyle sonbaharın erken donları başlamadan önce gerçekleştirilir. Lahana fidesi yetiştiriciliği için en uygun sıcaklık dereceleri 15-21°C arasında olmalıdır. 15°C derecenin altında lahana ve 21°C derecenin üzerinde lahananın gelişimi oldukça yavaşlar. -2°C, -3°C ve altındaki soğuklarda fideler zarar görür. Baş bağlama döneminde aşırı olmayan sıcaklıklara dayanıklıdırlar. Tohumun çimlenme sıcaklığı ise 8-11°C derece arasındaki sıcaklık derecesidir. Lahana, organik maddece zengin olan, killi tınlı ve milli topraklarda oldukça verimli olur. Hasattan erken ürün almak için ise kumlu ve kumlu tınlı topraklar tercih edilmelidir.

Lahana Fidesi Ekimi

Lahana fidesi ekimi soğuk günleri hesaba katarak, tohumları metrekareye 5 gram hesabıyla serpme yöntemiyle gerçekleştirilir. Şubat ve Mart aylarında serpme olarak ekilir. 1000 adet lahana için 8-10 gram, 1 dekar lahana için de 20-50 gram tohum ekmek gerekir. Bu amaçla 20-30 metrekare bir alan yeterlidir. Atılan tohumların üzerine 1-2 cm kalınlığında harç konularak, hafifçe bastırılır ve sulanır.

Fide Yetiştirme Koşulları

Lahana fidesi yetiştirirken sıcaklığın 12°C'nin altına düşmemesine dikkat edilmelidir. Yastıklara sık ekim yapılmamalıdır. Çimlenme 10°C'de 15 gün içinde meydana gelirken, 20°C'nin üzerindeki sıcaklıklarda ise bir hafta içinde gerçekleşir. Fide üretim süresi tahmini olarak 35-60 gün arasındadır. Dikim zamanına kadar yabancı ot temizliği, sulama, hastalık ve zararlılarla mücadele gibi işlemler yapılmalıdır. Sonbaharda 3-4 ton ahır gübresi verilen toprak, 25-30 cm derinlikte sürülerek ilkbaharda 5-10 cm derinlikte tırmık ve diskaro ile tesviye edilir. Karık usulü dikilen fidelerin tek sıralı yetiştiricilikte genişliği 25-30 cm, çift sıra yetiştiricilikte ise 60-100 cm olmalıdır. Sıra üzerleri ise 40-50 cm genişliğinde olmalıdır. Ara mesafesi azaldıkça daha küçük başlı lahanalar yetişir ancak daha çok ürün alınacağı kesindir. Fideler, tohumu ektikten sonra 5-7 hafta içinde 5-10 yapraklı olarak dikilmeye hazır hale gelir. Fide dikilirken şu hususlara dikkat edilmelidir:

  • Fide sökümü için toprak bir gün önceden sulanmalıdır.
  • Fidelerin kök ve yaprakları seyreltilmelidir.
  • Fidenin en alt yaprağının 1-2 cm alt mesafesinden toprağa dikilmelidir.

Gelişme ve Bakım

Lahana fidesinin gelişme devrelerinden hasada kadar yapılacak işler, çapalama, sulama, gübreleme, bozulmuş yaprakların kesilmesi ile hastalık ve zararlılarla mücadele gibi işlemleri içerir. Lahana fidesi dikiminden sonra en geç iki gün arayla, günde 2-3 defa sulama yapmak iyi gelişmesini sağlar. Lahana fidesi gelişme dönemine girdikten sonra, toprak ve iklim durumuna göre birer hafta aralıklarla sulama yapılması gerekecektir ve bu, lahana fidesi için en önemli iştir. İlk çapa, lahana fidelerinin gelişmesi başladıktan hemen sonra veya dikimden 1-3 hafta sonra yapılmalıdır. İkinci çapa ise birinci çapalamadan 3-4 hafta sonra yapılmalıdır. Bozulmuş, kurumuş yapraklar bu sırada alınmalıdır. İkinci çapadan sonra azotlu gübreler şerbet şeklinde verilebilir. Üçüncü çapa, ikinci çapadan bir ay sonra yapılmalıdır. Amonyum sülfat bu çapadan sonra şerbet şeklinde verilmesi lahana fidesi için yararlı olacaktır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Kırmızı Lahana Diyeti Listesi

Kırmızı Lahana Diyeti Listesi

Haber Bülteni

Güncel

3 Günlük Lahana Çorbası Diyeti

3 Günlük Lahana Çorbası Diyeti