Ekşili Lahana Sarması Ekşili lahana sarması, özellikle kış aylarının vazgeçilmez yemekleri arasında yer almaktadır. Her yörenin kendine ait farklı lahana sarması tarifleri bulunur. Ekşili lahana sarması ise özellikle Kahramanmaraş yöresine ait bir yemektir. Kadınlar arasında düzenlenen altın günlerinde sıkça yapılan bu yemek, bazı yörelerde etli ve zeytinyağlı olarak da hazırlanır. Lahana, yüksek besin değeri ve düşük kalorisi ile bilinir. Ancak, bazı insanlarda şişkinlik ve gaz yapabilir. Buna rağmen, ekşili lahana sarması, kış aylarında bolca tüketilen bir lezzettir. Ekşili Lahana Sarması Malzemeleri
Ekşili Lahana Sarması Nasıl Yapılır? İlk olarak lahanaları tuzlu suda haşlayın. Haşlandıktan sonra soğuk su içinde 5-6 dakika bekletin ve sarmalık olacak şekilde kesin. Sıra geldi ekşili lahana sarmasının iç harcını hazırlamaya. Derin bir karıştırma kabına soğanları küçük küçük yemeklik doğrayın. Hemen ardından sarımsak ve maydanozu ince ince doğrayın. Doğramış olduğunuz malzemeleri karıştırma kabına alın ve üzerine baharatları, yağ, pirinç, salça, doğranmış domates, sumak ekleyip iyice karıştırın. İç harcı hazırladıktan sonra lahana yaprakları ile sarma işlemine geçin. Hazırladığınız harcı lahana yaprakları ile sararak derin bir tencereye düzenli olarak sıralayın. Sarma işlemi bittikten sonra, yarım litre kaynamış sıcak suyun içine nar ekşisi ekleyip, sarılmış lahanaların üzerine yaklaşık bir parmak geçecek şekilde gezdirin. Tencereyi ocağa alın, ekşili lahana sarması kaynayana kadar yüksek ateşte, daha sonra kısık ateşte 35-45 dakika arasında pişirin. Ekşili lahana sarmasını ocaktan indirdikten sonra 30 dakika dinlendirin ve ardından servis yapın. Afiyet Olsun. |