Ekşili Lahana Sarması Tarifi ve Malzemeleri
07 Temmuz 2024

Ekşili Lahana Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Ekşili Lahana Sarması

Ekşili lahana sarması, özellikle kış aylarının vazgeçilmez yemekleri arasında yer almaktadır. Her yörenin kendine ait farklı lahana sarması tarifleri bulunur. Ekşili lahana sarması ise özellikle Kahramanmaraş yöresine ait bir yemektir. Kadınlar arasında düzenlenen altın günlerinde sıkça yapılan bu yemek, bazı yörelerde etli ve zeytinyağlı olarak da hazırlanır. Lahana, yüksek besin değeri ve düşük kalorisi ile bilinir. Ancak, bazı insanlarda şişkinlik ve gaz yapabilir. Buna rağmen, ekşili lahana sarması, kış aylarında bolca tüketilen bir lezzettir.

Ekşili Lahana Sarması Malzemeleri

  • Sarmalık lahana
  • 2 su bardağı pirinç
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 2 diş sarımsak
  • Yarım demet maydanoz
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı reyhan
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 yemek kaşığı sumak
  • 1 adet domates
  • 1 su bardağı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi

Ekşili Lahana Sarması Nasıl Yapılır?

İlk olarak lahanaları tuzlu suda haşlayın. Haşlandıktan sonra soğuk su içinde 5-6 dakika bekletin ve sarmalık olacak şekilde kesin. Sıra geldi ekşili lahana sarmasının iç harcını hazırlamaya. Derin bir karıştırma kabına soğanları küçük küçük yemeklik doğrayın. Hemen ardından sarımsak ve maydanozu ince ince doğrayın. Doğramış olduğunuz malzemeleri karıştırma kabına alın ve üzerine baharatları, yağ, pirinç, salça, doğranmış domates, sumak ekleyip iyice karıştırın. İç harcı hazırladıktan sonra lahana yaprakları ile sarma işlemine geçin. Hazırladığınız harcı lahana yaprakları ile sararak derin bir tencereye düzenli olarak sıralayın. Sarma işlemi bittikten sonra, yarım litre kaynamış sıcak suyun içine nar ekşisi ekleyip, sarılmış lahanaların üzerine yaklaşık bir parmak geçecek şekilde gezdirin. Tencereyi ocağa alın, ekşili lahana sarması kaynayana kadar yüksek ateşte, daha sonra kısık ateşte 35-45 dakika arasında pişirin. Ekşili lahana sarmasını ocaktan indirdikten sonra 30 dakika dinlendirin ve ardından servis yapın.

Afiyet Olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kırmızı Lahana Diyeti Listesi

Kırmızı Lahana Diyeti Listesi

Lahana Kaç Kalori?

Lahana Kaç Kalori?

Yağ Yakan Lahana Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Yağ Yakan Lahana Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Brüksel Lahanası Yetiştiriciliği

Brüksel Lahanası Yetiştiriciliği

Lahana Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Lahana Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Lahana Kapuska Tarifi ve Malzemeleri

Lahana Kapuska Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kara Lahana Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Kara Lahana Yemeği Tarifi ve Malzemeleri