Lahana Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
15 Mayıs 2024

Lahana Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Lahana yetiştiriciliği, Lahananın anavatanı Kuzey Avrupa ülkeleri olmakla beraber, Ülkemizde Anadolu'daki Van yöresinde en büyük lahana yetiştiriciliği yapılmaktadır. Lahana yetiştiriciliği Avrupa ülkelerinde yıl boyunca, Ülkemizde ise yılın birkaç ayı hariç bütün yıl boyunca yapılıp pazarlanmaktadır. Ülkemizde lahana yetiştiriciliği toplam ekim alanı 20,000 hektar alandır. Bu alanda yıllık lahana yetiştiriciliğinde bu üretim 100.000 ton civarındadır. Kırmızı başlı lahana yetiştiriciliği daha çok batı ve Güney bölgelerinde yapılmaktadır. Bu lahana çeşidi yörenin alışkanlıklarına göre toprağa gömülerek saklanmakta ve sebze olarak tüketilmektedir. Sarmalık kapuskalık ve turşuluk olan lahana çeşidi de Marmara bölgesinde yetiştirilir. Ülkemizde lahananın birçok değerlendirme şekli olup, çiğ olarak tüketildiği gibi, kapuskası, salatası, zeytinyağı ve etli yemeği, sarması ve turşusu yapılarak tüketilir.

Lahana yetiştiriciliği aşamaları nelerdir?
  • Ekim alanı, Lahana toprak isteği bakımından seçici değildir. Seçilecek toprağın su tutma kapasitesi iyi olmalıdır. Ağır toprakta yüksek verim, hafif toprakta erkenci verim elde edilir. Lahana bitkisi üst üste aynı toprakta edilmez. Aksi halde olumlu verim elde edilmez.
  • Ekim, Lahana yetiştiriciliğinde lahana bitkisi tohumla ve fideyle yapılabilir. Bir dekar alan için tohumun iyiliği, dikim sıklığı ve çeşidine bağlı olarak tohum miktarı değişir. Fide ekiminde ise uygun boyut 3/4 yapraklı kök kısmı kurşun kalem kadar olunca tarlaya dikilir. Toprak uygun şekilde işlendikten sonra dikime uygun hale gelince fideler araları uygun boşluk bırakılarak dikilir.
  • Sulama, Dikimden birkaç gün sonra toprak çatlamadan sulanır. Lahana suyu sevdiğinden dolayı aksatmadan sulama düzenli aralıklarla yapılmalıdır.
  • Çapa, toprak yapısı ve otlanma durumuna göre 1-2 kez ya da her sulamadan sonra çapa yapılır. Lahananın köklerinin yüzeye yakın olmasından dolayı çapa hafif yüzeyli yapılmalıdır.
  • İlaçlama, Lahananın fide gelişim döneminde hastalık ve zararlılara karşı mücadele iyi yapılmalıdır. Yaprak bitleri ve lahana kelebeğine karşı en başta önlem alınmalı aksi takdirde lahanaya pazar edilemez zararlar verirler.
  • Hasat, Lahana yetiştiriciliği iyi bir şekilde her şey yolunda gittiyse hasat tek seferde yapılır. Hasat olgunluğuna erişmiş lahanalar keskin bir bıçak ya da satırla elde tek tek hasat edilir. Kesilen başların dış yaprakları temizlenir ya da soğuk hava deposunda saklanacak ise pazar durumuna göre dış yaprakları temizlenir. Lahana soğuk hava deposunda 4-6 ay muhafaza edilir.

Lahana Yetiştiriciliği Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Mor Lahana Kaç Kalori?

Mor Lahana Kaç Kalori?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kara Lahana Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Kara Lahana Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Kırmızı Lahana Faydaları Nelerdir?

Kırmızı Lahana Faydaları Nelerdir?

Etli Lahana Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Etli Lahana Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Lahana Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Lahana Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Lahana Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Lahana Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Ekşili Lahana Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Ekşili Lahana Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Lahana Suyunun Faydaları Nelerdir?

Lahana Suyunun Faydaları Nelerdir?

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6