Lahana Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
15 Mayıs 2024

Lahana Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Lahana Tohumu; Lahana serin iklim sebzesidir. Ülkemizde sonbahar ve ilkbahar arasında kış sebzesi olarak tüketilir. Sonbaharda erken donlar başlamadan hasadı yapılır. Lahana yetiştirmek için en uygun sıcaklık 15-21 derece arasındadır. 15 derecenin altında ve 21 derecenin üstünde büyüme oldukça yavaşlar. -3 derecenin altında fideler zarar görür. Lahana Tohumu çimlenme sıcaklığı +8-+11 derece arasındadır.

Bebek fideleri yetiştirirken sıcaklık +12 derecenin altına düşmemesi gerekmektedir. Sık ekim yapılmamalıdır. Çimlenme +10 derecede 15 günde, +20 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda 1 haftada gerçekleşir. Fide üretimi 35-60 gün arasındadır. Dikim zamanına kadar yabancı ot, sulama, temizlik, hastalık ve zararlılarla mücadele edilmelidir. Fideler Lahana tohumu ekiminden 5-7 hafta sonra 5-6 yapraklı olmuştur ve dikime hazır hale gelmiştir. Fide dikilirken bazı hususlara dikkat etmek gerekir.

Dikkat edilecek hususlar
  • Fidelerin sökülmesi için yastıklar bir gün önceden sulanmalıdır.
  • Fidelerin kök ve yaprak seyreltilmesi yapılır.
  • Fideler; en alt yaprağın 1-2 cm altına gömülerek toprağa dikilmelidir.
Organik maddelerce zengin, killi, tınlı topraklarda bolca ürün verir. Erken hasat etmek için kumlu, tınlı topraklar tavsiye edilir. Lahananın tohumdan büyümeye kadar tüm gelişme evrelerinde, hasada kadar yapılacak çapa, gübreleme, sulama, bozulmuş yaprakların temizlenmesi gibi bakım işleri yapılmalıdır. Bu bakım işleri hastalık ve zararlılara karşı mücadele için gereklidir.

Fide dikiminde sonra sulama kurak zamanlarda iki gün arayla 2-3 defa arka arkaya su vermek gelişmeyi iyi sağlar. Lahana bitkisi; gelişme dönemindeyken toprak ve iklim şartlarına göre sulama aralığı bir hafta olmalıdır. Hayvan gübresi ve organik gübreyle desteklenen toprakta lahana tohumu iyi kalitede ve bol hasat verir.

Lahana fidesinin gelişimine göre azotlu gübreler şerbet olarak çaoadan sonra verilir.
  • Azot noksanlığı; yapraklarda sararma ve kızarıklık olur, başlar küçük olur.
  • Fosfor eksikliğinde yapraklar koyu yeşil olur. Yaprak alt kısımlarında damarlar mor renktir. Yapraklar dökülür.
  • Potasyum eksikliğinde yaprak damar araları kıvırcıklanma başlar, yaprak rengi sararır, kahverengiye dönüşür ve zamanla yaprak kurur.
Bitki geleneksel bir türdür. Bitkiden lahana tohumu alınarak nesli devam ettirilir. Alınan lahana tohumundan her yıl aynı kalitede lahana yetiştirilebilir. Bitkiden alınan lahana tohumlarını oda sıcaklığında nem ve ışık almayan serin bir yerde saklayın.

Lahana Tohumu Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Lahana Kaç Kalori?

Lahana Kaç Kalori?

Popüler İçerikler

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Lahana Lif Yapılışı

Lahana Lif Yapılışı

Etli Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Etli Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Beyaz Lahana Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Beyaz Lahana Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Brüksel Lahanası Yetiştiriciliği

Brüksel Lahanası Yetiştiriciliği

Haşlanmış Lahana Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Haşlanmış Lahana Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6