Lahana Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
05 Temmuz 2024

Lahana Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Lahana Tohumu

Lahana, serin iklim sebzesi olarak bilinir ve ülkemizde sonbahar ile ilkbahar arasında kış sebzesi olarak tüketilir. Lahananın hasadı, genellikle sonbaharda erken donlar başlamadan yapılır. Lahana yetiştirmek için en uygun sıcaklık 15-21 derece arasındadır. 15 derecenin altında ve 21 derecenin üstünde büyüme oldukça yavaşlar. -3 derecenin altındaki sıcaklıklarda ise fideler zarar görür. Lahana tohumu çimlenme sıcaklığı 8-11 derece arasındadır.

Bebek fideleri yetiştirirken sıcaklığın 12 derecenin altına düşmemesi gerekmektedir. Sık ekim yapılmamalıdır. Çimlenme 10 derecede 15 günde, 20 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda ise 1 haftada gerçekleşir. Fide üretimi 35-60 gün arasındadır. Dikim zamanına kadar yabancı otlarla mücadele edilmeli, sulama ve temizlik yapılmalı, hastalık ve zararlılarla mücadele edilmelidir. Fideler, lahana tohumu ekiminden 5-7 hafta sonra 5-6 yapraklı hale gelir ve dikime hazır olur.

Dikkat Edilecek Hususlar

  • Fidelerin sökülmesi için yastıklar bir gün önceden sulanmalıdır.
  • Fidelerin kök ve yaprak seyreltilmesi yapılır.
  • Fideler; en alt yaprağın 1-2 cm altına gömülerek toprağa dikilmelidir.
Organik maddelerce zengin, killi, tınlı topraklarda lahana bolca ürün verir. Erken hasat etmek için kumlu, tınlı topraklar tavsiye edilir. Lahananın tohumdan büyümeye kadar tüm gelişme evrelerinde, hasada kadar yapılacak çapa, gübreleme, sulama, bozulmuş yaprakların temizlenmesi gibi bakım işleri yapılmalıdır. Bu bakım işleri, hastalık ve zararlılara karşı mücadele için gereklidir.

Fide dikiminden sonra sulama, kurak zamanlarda iki gün arayla 2-3 defa arka arkaya su verilerek gelişim sağlanmalıdır. Lahana bitkisi; gelişme dönemindeyken toprak ve iklim şartlarına göre sulama aralığı bir hafta olmalıdır. Hayvan gübresi ve organik gübreyle desteklenen toprakta lahana tohumu iyi kalitede ve bol hasat verir.

Lahana fidesinin gelişimine göre azotlu gübreler şerbet olarak çapadan sonra verilir.

Besin Eksiklikleri ve Belirtileri

  • Azot noksanlığında; yapraklarda sararma ve kızarıklık olur, başlar küçük olur.
  • Fosfor eksikliğinde yapraklar koyu yeşil olur. Yaprak alt kısımlarında damarlar mor renktedir. Yapraklar dökülür.
  • Potasyum eksikliğinde yaprak damar araları kıvırcıklanma başlar, yaprak rengi sararır, kahverengiye dönüşür ve zamanla yaprak kurur.
Bitki geleneksel bir türdür. Bitkiden lahana tohumu alınarak nesli devam ettirilir. Alınan lahana tohumundan her yıl aynı kalitede lahana yetiştirilebilir. Bitkiden alınan lahana tohumlarını oda sıcaklığında, nem ve ışık almayan serin bir yerde saklayın.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Lahana Yaprağının Faydaları Nelerdir?

Lahana Yaprağının Faydaları Nelerdir?

Güncel

Lahana Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Lahana Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Patatesli Lahana Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Lahana Sarması Tarifi ve Malzemeleri