Lahana Tohumu Lahana, serin iklim sebzesi olarak bilinir ve ülkemizde sonbahar ile ilkbahar arasında kış sebzesi olarak tüketilir. Lahananın hasadı, genellikle sonbaharda erken donlar başlamadan yapılır. Lahana yetiştirmek için en uygun sıcaklık 15-21 derece arasındadır. 15 derecenin altında ve 21 derecenin üstünde büyüme oldukça yavaşlar. -3 derecenin altındaki sıcaklıklarda ise fideler zarar görür. Lahana tohumu çimlenme sıcaklığı 8-11 derece arasındadır. Bebek fideleri yetiştirirken sıcaklığın 12 derecenin altına düşmemesi gerekmektedir. Sık ekim yapılmamalıdır. Çimlenme 10 derecede 15 günde, 20 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda ise 1 haftada gerçekleşir. Fide üretimi 35-60 gün arasındadır. Dikim zamanına kadar yabancı otlarla mücadele edilmeli, sulama ve temizlik yapılmalı, hastalık ve zararlılarla mücadele edilmelidir. Fideler, lahana tohumu ekiminden 5-7 hafta sonra 5-6 yapraklı hale gelir ve dikime hazır olur. Dikkat Edilecek Hususlar
Organik maddelerce zengin, killi, tınlı topraklarda lahana bolca ürün verir. Erken hasat etmek için kumlu, tınlı topraklar tavsiye edilir. Lahananın tohumdan büyümeye kadar tüm gelişme evrelerinde, hasada kadar yapılacak çapa, gübreleme, sulama, bozulmuş yaprakların temizlenmesi gibi bakım işleri yapılmalıdır. Bu bakım işleri, hastalık ve zararlılara karşı mücadele için gereklidir. Fide dikiminden sonra sulama, kurak zamanlarda iki gün arayla 2-3 defa arka arkaya su verilerek gelişim sağlanmalıdır. Lahana bitkisi; gelişme dönemindeyken toprak ve iklim şartlarına göre sulama aralığı bir hafta olmalıdır. Hayvan gübresi ve organik gübreyle desteklenen toprakta lahana tohumu iyi kalitede ve bol hasat verir. Lahana fidesinin gelişimine göre azotlu gübreler şerbet olarak çapadan sonra verilir. Besin Eksiklikleri ve Belirtileri
Bitki geleneksel bir türdür. Bitkiden lahana tohumu alınarak nesli devam ettirilir. Alınan lahana tohumundan her yıl aynı kalitede lahana yetiştirilebilir. Bitkiden alınan lahana tohumlarını oda sıcaklığında, nem ve ışık almayan serin bir yerde saklayın. |