Etsiz Lahana Sarması Tarifi ve Malzemeleri
20 Temmuz 2024

Etsiz Lahana Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Etsiz Lahana Sarması

Etsiz lahana sarması, kış mevsiminin vazgeçilmez yemekleri arasında yer almaktadır. Her yörenin kendine özgü lahana sarması tarifi bulunmaktadır. Son dönemlerde artan et fiyatlarından dolayı insanlar genellikle etli lahana sarması yerine etsiz ve zeytinyağlı lahana sarması yapmayı tercih etmektedir. Ayrıca, kadınların altın günlerinde sıkça yaptığı bir yemektir.

Etsiz Lahana Sarması Malzemeleri

  • 1 orta boy lahana
  • 1 tatlı kaşığı tuz

İç Harcı Malzemeleri

  • 1 su bardağı pirinç
  • 1 adet orta boy soğan
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • Yarım demet maydanoz
  • Yarım su bardağı sıvı yağ

Üzeri İçin

  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 4 su bardağı sıcak su
  • 1 çay kaşığı tuz

Etsiz Lahana Sarması Nasıl Yapılır?

Lahana sarması yapmaya ilk olarak lahanayı haşlamak ile başlayalım. Derin bir tencerenin içine sıcak su ve tuz ekleyip lahanayı haşlayın. Lahana haşlandıktan sonra soğuk suda yıkayıp iyice süzdükten sonra süzün. Lahanayı haşlama işlemi bittikten sonra sarmanın iç harcını hazırlayalım. Yayvan bir tavanın içine sıvı yağda soğanları kavurmaya başlayın. Soğanlar pembeleşince salça, baharat ve pirinci ekleyip 1 çay bardağına yakın su ekleyip kaynayıncaya kadar ocakta pişirmeye devam edin. Kaynadıktan sonra ince doğranmış maydanozu ekleyip 1-2 dakika daha kaynadıktan sonra ocağın altını kapatın.

Sarmanın iç harcı hazır olduğuna göre sıra geldi etsiz lahanayı sarmaya. Lahanadan birer sarmalık parça koparıp uç kısımlarına pirinç harcından koyup kalın olmayacak şekilde sarın. Sarmış olduğunuz lahanaları sıra sıra tencereye dizin. Sarma işlemi bittiğinde, küçük bir karıştırma kabında zeytinyağı, tuz ve salça üzerine biraz su ekleyip sos hazırladıktan sonra sarmanın üzerine eşit bir şekilde gezdirin. Daha sonra etsiz lahana sarmasının üstüne bir parmak geçecek kadar sıcak su ekleyin. Son olarak, etsiz lahana sarmasının üzerine bir porselen tabak veya bir taş koyup kısık ateşte 25-30 dakika pişirin. Etsiz lahana sarması piştikten sonra 15-20 dakika dinlendirin ve servis yapın.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Akşemseddin

20 Temmuz 2024 Cumartesi

Etsiz lahana sarmasını yaparken lahanaları haşladıktan sonra soğuk suda yıkıyoruz, bu adım neden önemli?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Akşemseddin, lahana sarması yaparken haşladığınız lahanaları soğuk suda yıkamak birkaç nedenle önemlidir. İlk olarak, bu adım haşlanmış lahanaların pişme sürecini durdurarak fazla yumuşamasını engeller ve sarmaları daha sağlam ve şekilli yapmanızı sağlar. Ayrıca, soğuk suyla yıkamak lahanaların rengini korur, böylece daha canlı ve iştah açıcı görünür. Son olarak, soğuk su şoklama etkisi yaratarak lahanaların dokusunu korur ve sarma işlemi esnasında daha kolay çalışmanıza yardımcı olur.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Lahana Kaç Kalori?

Lahana Kaç Kalori?

Haber Bülteni