lahana.gen.tr
lahana
Sosyal Medyada Paylaş
Kırmızı Lahana Salatası Mayonezli
Lahana Çorbası Diyeti
Brüksel Lahanası Çorbası
Lahana Çiçeği
Lahana Detoksu
Beyaz Lahana Çorbası
Lahana Lif Modelinin Yapılışı
Lahana Suyu Diyeti
Lahana Çorbası Diyeti Nasıl Yapılır
Kara Lahana Çorbası
Mor Lahana Salatası Yoğurtlu
Brüksel Lahanası Yemeği
Lahana Turşusu Nasıl Kurulur
Kara Lahana Dolması
Lahana Suyu Kürü
Zeytinyağlı Lahana
Kara Lahana Salatası
Lahana Salatası
Kırmızı Lahana Mezesi
Lahana Fidesi
Bulgurlu Lahana Sarması
İbrahim Saraçoğlu Lahana Suyu Diyeti
Zeytinyağlı Lahana Yemeği
Kırmızı Lahana Salatası
Diyet Lahana Çorbası
Lahana Suyunun Faydaları
Zeytinyağlı Lahana Sarması
Kırmızı Lahana Yetiştiriciliği
Kara Lahana Turşusu
Ender Saraç Lahana Diyeti
Lahana Çayı
Kırmızı Lahana
Brüksel Lahanası Salatası
Zeytinyağlı Lahana Dolması
Lahana Yemeği
Tüm Sayfalar >>









Zeytinyağlı Lahana Sarması

Zeytinyağlı Lahana Sarması, Özellikle kış aylarında tercih edilen zeytinyağlı lahana sarması, hem lahana kaynaklı yüksek lif içeriği hem de yapımında kullanılan zeytinyağı sayesinde sağlıklı ve enerji verici bir yemektir. Zeytinyağı miktarı az tutulup, iç malzeme olarak pirinç yerine bulgur tercih edilirse daha hafif ve sağlıklı bir yemek elde edilecektir. Daha taze olması ve dolayısıyla yüksek vitamin barındırması bakımından lahana alınırken ince yapraklara sahip ve elle bastırıldığında göbeği yumuşak olanların seçilmesi önemlidir. Bu lahanaların sarılması da daha kolay olacaktır.

Malzemeler:
  • 1 adet orta büyüklükte taze lahana
  • 1/2 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • sıcak su
İç Malzemeleri:
  • 250 gram kıyma
  • 3 adet büyük kuru soğan
  • 1/2 demet maydanoz
  • 1 su bardağı pirinç veya bulgur
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1/2 çay bardağı zeytinyağı
  • bir tutam ince kıyılmış yeşil nane
  • tuz
  • karabiber
Zeytinyağlı Lahana SarmasıYapılışı:

Lahananın dip kısmı keskin bir bıçak yardımıyla huni biçiminde çıkarılarak yaprakları ayrılır. Ayrılan yapraklar bol suyla yıkanır. Derin tencereye bol su konarak ve tuz eklenerek kaynatılır. Bu suya yapraklar atılıp 2-3 dakika beklenerek bir süzgeçte soğumaya bırakılır. Yapraklar tek seferde tencereye sığmayacağından bir kaç seferde kaynatılabilir. Yapraklar soğurken soğanlar ve maydanoz ince ince doğranıp, bir kaba alınır. Kullanılacak bulgur veya pirinç yıkanıp eklenir. Kıyma ve diğer malzemeler de eklenerek dolma içi hazırlanır. Soğuyan lahana yaprakları alınarak sert ve damarlı kısımları bıçakla alınır. Bu sert kısımlar dolmaların yapışmaması için sarmanın pişeceği tencerenin içine yayılır. Yaprakları uzun dikdörtgenler biçiminde kesip bir kenarına 1 tatlı kaşığı dolusu iç harç konup, üçgen olarak katlanmaya başlanarak bittiğinde muska biçimi verilebilir. Daha yaygın olan parmak biçimli sarma içinse, bir avuç büyüklüğünde koparılan lahana yaprağının ortasına 1 silme tatlı kaşığı iç konarak, iç harcın taşmaması için yaprağın iki tarafı kısmen iç harç üzerine gelecek şekilde kapatılıp, üst kenardan başlanarak rulo halinde sarılabilir. Sert kısımların bükülmesinde sorun yaşansa da iç harcın dışarı sızması bu şekilde engellenebilmektedir. Tüm sarmalar bitip tencereye dizildiğinde 1/2 çay bardağı veya kaloriden ziyade lezzete önem veriliyorsa biraz daha fazla miktarda zeytinyağı sarmaların üzerine gezdirilir. Sarmaların üstünü aşmayacak şekilde kaynar su eklenir. Tencerenin içine sığacak büyüklükte ve ısıya dayanıklı bir tabak, kaynama esnasında sarmaların açılmaması ve iyi pişmesi için sarmaların üstüne kapatılır. Yemek kaynamaya başladığında ateş orta seviyeye getirilerek iç malzeme yumuşayıncaya kadar 20-25 dakika pişirilir. İç malzemede bulgur  varsa bu süreye 5-10 dakika daha eklenmesi gerekir.

Not: Yapılan sarma beklenenden fazla olduysa pişirilmeden tencereye dizili halde derin dondurucuda saklanabilir. Pişirileceği günden 1 gece önce buzdolabına alınıp, yağ, salça ve su karışımı ekleyerek yukarıda anlatıldığı şekilde pişirilmesi yeterli olacaktır.

Yayınlanma Tarihi : 25.08.2015 03:02:34

Zeytinyağlı Lahana Sarması Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Zeytinyağlı Lahana Sarması"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Lahana Lif Yapılışı

Lahana lif yapılışı, kızların çeyizinin vazgeçilmez parçalarından biridir lahana lif. Oldukça gösterişli ve yapımı çok zor olmayan bir lif modelidir. Kullanımı güzel ve model olarak oldukça şık bir modeldir. Lahana lif yapılışı iç...

Kıymalı Lahana Dolması

Kıymalı lahana dolması, kıymalı lahana dolması oldukça sevilen dolma türlerinden biridir. Lahana sarması diye de bilinir. lahana dolması lahana pirinç kıyma gibi ana malzemeler ile beraber baharatlar yağ salça kullanılarak yapılan...

Etli Kara Lahana Sarması

Etli kara lahana sarması, özellikle Karadeniz bölgesinde sıkça yapılan lezzetli bir dolma tarifidir. Kara lahana ile yapılan yemekler bu yörede çok sevilir. Bu farklı dolma tarifini sizlerde denemelisiniz. Ancak kara lahana biraz...

Lahana Sarması

Lahana sarması, Lahana faydaları saymakla bitmeyecek kadar çok olan bir kış sebzesidir. Lahana sarması diğer sarmalar gibi çok özel bir yemek olmasının yanında oldukça besleyicidir. Her sarma gibi biraz zahmetlidir ama zahmetine d...

Lahana Yağı

Lahana yağı, son yıllarda ünlülerin zayıflamak ve cilt sorunlarını gidermek için kullandığı bir yağ olarak karşımıza çıktı. Lahana yağı inceltilemeyen bir yağdır bu sebepten ötürü doğaldır.  Hatta lahana yağının piyasadaki en doğa...

Kara Lahana Sarması

Kara Lahana Sarması, Akdeniz yöresine ait olan yemeklerden biri olan kara lahana sarması çok lezzetli bir yemektir. Bazen kıymalı bazen de patatesli iç harç ile hazırlanır.Kara Lahana Sarması Için Malzemeler1 su bardağı pirinçYarı...

Zeytinyağlı Lahana Dolması

Zeytinyağlı Lahana Dolması; Zeytinyağlı lahana dolması akdeniz yöresine ait olan ve çok lezzetli bir yemektir. Içine kıymada koyabilirsiniz. Fakat zeytinyağlı yemeklerde genelde kıyma kullanılmaz.Zeytinyağlı Lahana Dolması İçin Ma...

Lahana Çorbası

Lahana Çorbası, Özellikle diyetisyen uzmanlarının önerdiği lahana çorbası, diyet yapan bir insan için oldukça sağlıklı ve oldukça doğru bir seçimdir. Bu çorbanın kalorisi çok düşüktür. Bu nedenle fazla kilolardan çok daha rahat bi...

Yoğurtlu Lahana Salatası

Yoğurtlu Lahana Salatası; Lahana düşük kalorili ve yeşil yapraklı sebzeler arasında yer alan bir sebzedir. Genellikle salata tüketilen lahana daha çok Karadeniz yöresinde çok fazla tüketilmektedir. Öyle ki bu bölgenin milli yemekl...

Beyaz Lahana Dolması

Beyaz lahana Dolması, lahana herkes tarafından çok sevilen ve çeşitli yemeklerde çorbalarda sıklıkla kullanılan sebzelerden biridir ve oldukçada faydalıdır. Beyaz lahana dolması ise insanlar tarafından çok sevilen bir lahana yemeğ...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

lahana, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Nisan - 2018