Zeytinyağlı Lahana Sarması Tarifi ve Malzemeleri
13 Temmuz 2024

Zeytinyağlı Lahana Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Lahana Sarması

Zeytinyağlı lahana sarması, özellikle kış aylarında tercih edilen sağlıklı ve enerji verici bir yemektir. Bu yemek, lahana kaynaklı yüksek lif içeriği ve yapımında kullanılan zeytinyağı sayesinde besleyici özellikler taşır. Zeytinyağı miktarı az tutulup, iç malzeme olarak pirinç yerine bulgur tercih edilirse, daha hafif ve sağlıklı bir yemek elde edilebilir. Daha taze ve dolayısıyla yüksek vitamin içeriğine sahip olan lahanaların seçilmesi önemlidir. İnce yapraklara sahip ve elle bastırıldığında göbeği yumuşak olan lahanalar, sarmanın hazırlanmasını da kolaylaştıracaktır.

Zeytinyağlı Lahana Sarması Malzemeleri

  • 1 adet orta büyüklükte taze lahana
  • 1/2 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • Sıcak su

İç Malzemeleri

  • 250 gram kıyma
  • 3 adet büyük kuru soğan
  • 1/2 demet maydanoz
  • 1 su bardağı pirinç veya bulgur
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1/2 çay bardağı zeytinyağı
  • Bir tutam ince kıyılmış yeşil nane
  • Tuz
  • Karabiber

Zeytinyağlı Lahana Sarması Nasıl Yapılır?

Lahananın dip kısmı keskin bir bıçak yardımıyla huni biçiminde çıkarılarak yaprakları ayrılır. Ayrılan yapraklar bol suyla yıkanır. Derin bir tencereye bol su konarak ve tuz eklenerek kaynatılır. Bu suya yapraklar atılıp 2-3 dakika bekletilerek bir süzgeçte soğumaya bırakılır. Yapraklar tek seferde tencereye sığmayacağından birkaç seferde kaynatılabilir. Yapraklar soğurken soğanlar ve maydanoz ince ince doğranıp, bir kaba alınır. Kullanılacak bulgur veya pirinç yıkanıp eklenir. Kıyma ve diğer malzemeler de eklenerek dolma içi hazırlanır.

Soğuyan lahana yaprakları alınarak sert ve damarlı kısımları bıçakla çıkarılır. Bu sert kısımlar, sarmaların yapışmaması için sarmanın pişeceği tencerenin içine yayılır. Yapraklar uzun dikdörtgenler biçiminde kesilip bir kenarına 1 tatlı kaşığı dolusu iç harç konup, üçgen olarak katlanmaya başlanarak bittiğinde muska biçimi verilebilir. Daha yaygın olan parmak biçimli sarma içinse, bir avuç büyüklüğünde koparılan lahana yaprağının ortasına 1 silme tatlı kaşığı iç konarak, iç harcın taşmaması için yaprağın iki tarafı kısmen iç harç üzerine gelecek şekilde kapatılıp, üst kenardan başlanarak rulo halinde sarılabilir. Sert kısımların bükülmesinde sorun yaşansa da iç harcın dışarı sızması bu şekilde engellenebilir.

Tüm sarmalar bitip tencereye dizildiğinde 1/2 çay bardağı veya kaloriden ziyade lezzete önem veriliyorsa biraz daha fazla miktarda zeytinyağı sarmaların üzerine gezdirilir. Sarmaların üstünü aşmayacak şekilde kaynar su eklenir. Tencerenin içine sığacak büyüklükte ve ısıya dayanıklı bir tabak, kaynama esnasında sarmaların açılmaması ve iyi pişmesi için sarmaların üstüne kapatılır. Yemek kaynamaya başladığında ateş orta seviyeye getirilerek iç malzeme yumuşayıncaya kadar 20-25 dakika pişirilir. İç malzemede bulgur varsa bu süreye 5-10 dakika daha eklenmesi gerekir.

Not:

Yapılan sarma beklenenden fazla olduysa pişirilmeden tencereye dizili halde derin dondurucuda saklanabilir. Pişirileceği günden 1 gece önce buzdolabına alınıp, yağ, salça ve su karışımı ekleyerek yukarıda anlatıldığı şekilde pişirilmesi yeterli olacaktır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Lahana Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Lahana Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Ev Yapımı Lahana Turşusu

Ev Yapımı Lahana Turşusu

Kırmızı Lahana Faydaları Nelerdir?

Kırmızı Lahana Faydaları Nelerdir?

1 Haftalık Lahana Diyeti Listesi

1 Haftalık Lahana Diyeti Listesi

Beyaz Lahana Faydaları Nelerdir?

Beyaz Lahana Faydaları Nelerdir?

Güncel

Mor Lahana Kaç Kalori?

Mor Lahana Kaç Kalori?