Brüksel lahanası, turpgiller familyasına ait olan, küçük, yumru şeklinde yaprakları kat kat olan bir bitki türüdür. Brüksel lahanasının anayurdunun neresi olduğu kesin olarak bilinmemektedir. Ancak, ABD ve Avrupa ülkelerinde yaygın olarak üretilmekte ve tüketilmektedir. Kültürel etkileşimler sayesinde Brüksel lahanası, Türkiye'ye de ulaşmış ve burada da yaygın olarak üretilmektedir. Brüksel lahanası genellikle sulak alanlarda yetişir ve hayvan gübresi kullanımı, bitkinin hızlı bir şekilde tüketime hazırlanmasına olanak sağlar. Diğer lahana çeşitlerine göre daha küçüktür ama yapısı aynıdır. Brüksel Lahanasının Özellikleri Brüksel lahanası, yıllık bir bitki olup otsu bitkiler arasında yer alır. Fide olarak normal lahana gibidir, ancak büyüme sürecinde gövdesi 60-90 cm arasında uzar. Gövdenin üzerinde kalın saplar belirir ve bu sapların uç bölgelerinde koyu yeşil renkli küçük küçük lahanalar oluşur. Bu lahanalar ceviz büyüklüğünde olup keskin bir kokuya ve sıkı bir yapıya sahiptir. İçeriğinde birçok vitamin, mineral, fosfor, magnezyum, potasyum, karbonhidrat, protein, demir, yağ, B1 ve B2 vitamini barındırır. Özellikle C vitamini açısından zengindir ve diyet lifleri içerdiği için sağlık açısından oldukça faydalıdır. Kalorisi düşük olduğundan, diyet yapan kişiler tarafından sıkça tüketilir. Metabolizmayı düzenleyerek bağırsak hareketliliği sağlar ve sindirim sistemine iyi gelir. Hamileler tarafından düzenli olarak tüketilmesi önerilir. Brüksel Lahanasının Faydaları Nelerdir?
Brüksel lahanası, birçok hastalığa karşı vücuda koruma sağlar ve vücutta olumsuz rahatsızlıkların meydana gelmesini engeller. Aşırı kilolu kişilerde metabolizmayı hızlandırır ve ödemlerin giderilmesine yardımcı olur. |