Zeytinyağlı Lahana Yemeği Zeytinyağlı lahana yemeği, zeytinyağlı yemekleri sevenlere özellikle tavsiye edeceğimiz bir tariftir. Halk arasında kapuska olarak da bilinir. Kış aylarında bu yemeği yapmanızı öneririz. Lahananın vücudunuzu temizleyici özelliğinden mutlaka yararlanmalısınız. Vücuttaki toksinlerin atılmasını sağlayan bir sebzedir. Üstelik vücudunuzda yağ yakılmasına da yardımcı olur. Eğer fazla kilolarınızdan şikayetçiyseniz, bu yemeği sıkça pişirmelisiniz. Bu sayede çocuklarınızın damak tadına da alışkanlık yapacak, lahanayı sevmeleri mümkün olacaktır. Dahası, yemeğin hazırlanması ve pişmesi 1 saati bulmuyor. Sizi fazla uğraştırmayacak bu tarifi her zaman mutfağınızda bulundurun. Dilerseniz zeytinyağlı lahana yemeğini birlikte hazırlamaya başlayalım. Gerekli Malzemeler
Zeytinyağlı Lahana Yemeği Nasıl Yapılır? Bu yemeği yapmak için alacağınız lahana sık olursa daha iyi olur. Gevşek olanlar sarma için daha uygun oluyor. Yaprakları sık lahananız varsa, hemen bu yemeği yapabilirsiniz. İlk olarak yarım lahanayı ince ince doğrayın. Lahananın yan çaprazından başlayarak, her tarafını kıyın. Bu şekilde yaparsanız daha pratik şekilde lahanayı doğramış olursunuz. Yıkama işlemini lahanayı kıydıktan sonra yapın. Tek tek yapraklarını ayırıp kıymaya kalktığınızda bu kadar pratik kesemezsiniz. Şimdi yemeği pişireceğiniz tencerenin içine sızma zeytinyağını koyun. Bunu ocağın üzerinde ısıtın. İçine ince doğradığınız sarımsakları ve kuru soğanları koyun. Bunlar hafif sotelenince, içine orta büyüklükte doğramış olduğunuz dolmalık biberleri ilave edin. Biberlerin ardından tencereye baharatları da ilave edin. Bunları hafif kavurduktan sonra, içine domates ve biber salçasını da ilave edin. Salçanın kokusu çıkınca, doğradığınız lahanayı tencerenin içine koyun. Lahanalar da hafif kavrulunca, içine 2 su bardağı kadar sıcak su ilave edin. En son olarak limon suyunu da içine koyun. Malzemeler yaklaşık 20 dakika kadar ocakta pişince, içine küp şeklinde doğradığınız domatesi ve yıkadığınız pirinci ilave edin. Zeytinyağlı lahana yemeğinin içine domates ve pirinci sonradan ilave etmemizin nedeni, yemeğiniz piştikten sonra domateslerin daha diri kalması içindir. Bu yemeğin içinde pirinçler de lapa olmamalıdır. Bu nedenle yemeği tarifimizde olduğu gibi pişirmenizi öneririz. Bu şekilde 15 dakika kadar yemeğin pişmesi yeterli gelir. Arada yemeğin suyunu kontrol ederseniz iyi olur. İçinde pirinç olduğundan daha kolay suyunu çekebilir. Gerekiyorsa biraz daha su ilave edebilirsiniz. Zeytinyağlı lahana yemeği servis edilmeye hazır. Bazıları zeytinyağlı yemekleri soğuk sever, bazıları da sıcak. Bizim tercihimiz yemeği ılık tüketmenizdir. Gerçekten oldukça lezzetli oluyor. Afiyet olsun. |
Tehiyye
11 Temmuz 2024 PerşembeLahana yapraklarını ince ince doğradıktan sonra yıkayınca daha pratik olduğunu fark ettim, ama gevşek lahanaları neden sarma için daha uygun buluyorsunuz?
Cevap yazAdmin
11 Temmuz 2024 PerşembeTehiyye, merhaba. Lahana yapraklarını ince ince doğradıktan sonra yıkamak gerçekten pratik bir yöntem. Gevşek lahanaların sarma için daha uygun olmasının sebebi, yapraklarının daha esnek ve sarma işlemi sırasında kolayca şekil alabilir olmasıdır. Ayrıca, gevşek yapraklar daha az damarlı olduğundan, pişirme süresi de daha kısa olur ve daha yumuşak bir sonuç elde edersiniz.