Kırmızı Lahana Yetiştiriciliği Nedir ve Nasıl Yapılır?
19 Haziran 2024

Kırmızı Lahana Yetiştiriciliği Nedir ve Nasıl Yapılır?

Kırmızı Lahana Yetiştiriciliği

Kırmızı lahana, Cruciferae familyasının Brassica aleracea türünde olan lahanaların kırmızı olan çeşitidir. İki yıllık bir sebze olan kırmızı lahana, ilk yıl vegetatif gelişim, ikinci yıl ise generatif gelişim gösterir. Kırmızı mor renkli başları sebze olarak değerlendirilir. Büyük köklü olan sebzenin yan kökleri geniş bir alanı kaplamaktadır. Gövdenin boyu ise 40-50 cm ile 120 cm arasında değişir. Yapraklarının türüne göre damarlılık, renk ve büyüklük açısından farklılıklar gösterebilir. Yaprakları testere dişli, dalgalı, pileli, aşağı ya da yukarı dönük olabilir. Bitkinin gövdesiyle yaptığı açının durumuna göre eğik, dik, yatay ya da dış bükey olabilir. Bitkinin derine inen kökleri kazık kökü dışında saçak kökleri vardır. Kazık kökü oldukça etli, konik ve kalındır. Kırmızı lahana yetiştiriciliği doğrudan tohum ekimi ile yapılır. Köklerinin üzerinde kılcal kökler bulunur. Gövde kalınlıkları 5-10 cm olur.

İkinci yılda çiçeklenmeye başlayan kırmızı lahanada, yaprakların koltuklarından çıkan sürgünlerin üzerinde çiçek salkımları oluşur. Çiçek sürgünleri yaklaşık 1-2 metre olur. Bunlar salkım oluştururlar. Bitkinin üzerinde ilk çiçekler ana çiçek sürgününde açar. Ardından yan sürgünler çiçeklenir. Döllenmenin ardından çiçeklerdeki taç ve çanak yapraklar dökülerek, dişi organ büyümeye devam eder. Bitkinin meyveleri bakla şekline gelir. Baklalar olgunlaşınca ilk olarak sararır, daha sonra kahverengi olur. Kırmızı lahanaların büyüklüğü ve şekli ekolojik koşullara bağlı olarak değişir.

Bitkide tohumlar iki gözlü meyvededir. Çiçeklenmenin ardından 20-25 günde bakladaki tohumlar belirgin hale gelir. Her baklanın içinde yaklaşık 30 kadar tohum olur. Bunlar olgunlaştığında, baklalar aşağıdan başlayarak açılır. Hasat geciktiğinde bu tohumlar yere dökülmektedir. Tohumların çimlenme süresi normalde %85-95 kadardır. Çimlenme sıcaklığı ise 20-25 derecedir. Fazla nem ve düşük toprak sıcaklığında çimlenme gecikir. Normalde 3-4 günde tohumların çimlenmesi mümkündür.

Kırmızı Lahana Yetiştiriciliğinde İklim Özellikleri

Kırmızı lahana fazla seçici olmayan bir bitkidir ve ılıman yerlerde geniş bir alana yayılır. Sıcaklık, bitkinin yetiştirilmesinde önemlidir. Özellikle çiçeklenme zamanında daha ön plandadır. Sıcaklık fazla olduğunda, yaprakların kalitesi düşer. Sıcaklıkla birlikte kuraklık olursa, yetiştiricilikte olumsuzluklar yaşanır. En uygun sıcaklık 15-20 derece arasındadır. Bitki çiçeklenme için 10 derecenin altında bir sıcaklığa gerek duyar. Bu sıcaklıkta 5-7 haftada çiçeklenme olur. Yağış, kırmızı lahanaya zarar vermediği gibi, gelişmelerine katkıda bulunur. Nemin yüksek olduğu su kenarlarında, yaylalarda daha iyi gelişim gösterir. Fakat dolu yağarsa bitkinin yaprakları zarar görebilir. Rüzgâr da gelişmesinde olumsuz etki yaratır. Yapraklarındaki su kaybına rüzgâr neden olabilir. Bu da yenilebilen yaprakların kalitesini düşürür.

Kırmızı Lahana Yetiştiriciliğinde Toprak Özellikleri

Kırmızı lahana, toprak bakımından da seçici olmayan bir bitkidir. Ancak toprağın su tutma özelliği olmalıdır. Ağır topraklarda yetiştiricilik yapılırsa, verim daha yüksek olur. Sonbaharda ve kışın yetiştirmek için drenajı iyi topraklar olmalıdır.

Fide Yetiştiriciliği ve Bakımı

Kırmızı lahana genellikle tohumla ekilir. Ancak ülkemizde fideyle üretim tercih edilir. Fidelerin üretimi yastık ve tavalarda yapılır. Fide yetiştiriciliğinde yanmış çiftlik gübresi alana toprak işlemeyle birlikte tohum ekiminden 1 ay kadar önce verilmeli, alan temiz olmalıdır. Buradaki otlar mutlaka temizlenmelidir. Tavalara ekilen tohumların üstüne 1 cm'ye kadar kapak atılır. 3-5 gün içinde tohumlar çimlenir. Yaklaşık 1 ay içinde dikilecek büyüklüğe erişmiş olurlar. Fidelerin kolay sökülmesi için, 1-2 gün önceden sulanması gerekir. Sulamada oluşan kaymak çapa ile düzeltilmelidir. İlk sulama bitkinin çevresinde çatlak oluştuğunda yapılır. Kırmızı lahana suyu sever. Bu nedenle düzenli sulanmalıdır. Yetiştiriciliği başarılı olduysa, bir defada hasat yapılır. Yaklaşık dikimin üzerinden 3-6 ay geçince hasat yapılabilir. Bu genellikle Eylül ve Ekim aylarında olur. Kırmızı lahana hasadı elle yapılır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Lahana Gaz Yapar mı?

Lahana Gaz Yapar mı?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Diyet Lahana Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Diyet Lahana Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Brüksel Lahanası Kalori Nedir ve Kaç Olmalıdır?

Brüksel Lahanası Kalori Nedir ve Kaç Olmalıdır?

Lahana Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Lahana Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Kırmızı Lahana Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Kırmızı Lahana Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Kırmızı Lahana Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Kırmızı Lahana Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kırmızı Lahana Faydaları Nelerdir?

Kırmızı Lahana Faydaları Nelerdir?

Güncel

Sirkesiz Lahana Turşusu Nasıl Yapılır?

Sirkesiz Lahana Turşusu Nasıl Yapılır?

Güncel

Lahana Suyunun Faydaları Nelerdir?

Lahana Suyunun Faydaları Nelerdir?