lahana.gen.tr
lahana
Sosyal Medyada Paylaş
Kırmızı Lahana Salatası Mayonezli
Lahana Çorbası Diyeti
Brüksel Lahanası Çorbası
Lahana Çiçeği
Lahana Detoksu
Beyaz Lahana Çorbası
Lahana Lif Modelinin Yapılışı
Lahana Suyu Diyeti
Lahana Çorbası Diyeti Nasıl Yapılır
Kara Lahana Çorbası
Mor Lahana Salatası Yoğurtlu
Brüksel Lahanası Yemeği
Lahana Turşusu Nasıl Kurulur
Kara Lahana Dolması
Lahana Suyu Kürü
Zeytinyağlı Lahana
Kara Lahana Salatası
Lahana Salatası
Kırmızı Lahana Mezesi
Lahana Fidesi
Bulgurlu Lahana Sarması
İbrahim Saraçoğlu Lahana Suyu Diyeti
Zeytinyağlı Lahana Yemeği
Kırmızı Lahana Salatası
Diyet Lahana Çorbası
Lahana Suyunun Faydaları
Zeytinyağlı Lahana Sarması
Kırmızı Lahana Yetiştiriciliği
Kara Lahana Turşusu
Ender Saraç Lahana Diyeti
Lahana Çayı
Kırmızı Lahana
Brüksel Lahanası Salatası
Zeytinyağlı Lahana Dolması
Lahana Yemeği
Tüm Sayfalar >>









Kırmızı Lahana Yetiştiriciliği

Kırmızı lahana yetiştiriciliği, cruciferae familyasının Brassica aleracea türünde olan lahanaların kırmızı olanı 2 yıllık bir sebzedir. İlk yıl vegetatif gelişim, ikinci yılda generatif gelişim gösterirler. Kırmızı mor renkli başları sebze olarak değerlendirilir. Büyük köklü olan sebzenin yan kökleri geniş bir alanı kaplamaktadır. Gövdenin boyu ise 40-50 cm ile 120 cm arasında değişir. Yapraklarının türüne göre damarlılık, renk, büyüklük açısından değişiklik gösterebilir. Yaprakları testere dişli, dalgalı, pileli aşağı ya da yukarı dönük olabilir. Bitkinin gövdesiyle yaptığı açının durumuna göre eğik, dik, yatay ya da dış bükey olabilir. Bitkinin derine inen kökleri kazık kökü dışında saçak kökleri vardır. Kazık kökü oldukça etli, konik ve kalındır. Kırmızı lahana yetiştiriciliği doğrudan tohum ekimi ile yapılır. Köklerinin üzerinde kılcal kökler bulunur. Gövde kalınlıkları 5-10 cm olur.

İkinci yılda çiçeklenmeye başlayan kırmızı lahanada, yaprakların koltuklarından çıkan sürgünlerin üzerinde çiçek salkımları oluşur. Çiçek sürgünleri yaklaşık 1-2 metre olur. Bunlar salkım oluştururlar. Bitkinin üzerinde ilk çiçekler ana çiçek sürgününde açar. Ardından yan sürgünler çiçeklenir. Döllenmenin ardından çiçeklerdeki taç ve çanak yapraklar dökülerek, dişi organ büyümeye devam eder. Bitkinin meyveleri bakla şekline gelir. Baklalar olgunlaşınca ilk olarak sararır, daha sonra kahverengi olur. Kırmızı lahanaların büyüklüğü ve şekli ekolojik koşullara bağlı değişir.

Bitkide tohumlar iki gözlü meyvededir. Çiçeklenmenin ardından 20-25 günde bakladaki tohumlar belirgin hale gelir. Her baklanın içinde yaklaşık 30 kadar tohum olur. Bunlar olgunlaştığında, baklalar aşağıdan başlayarak açılır. Hasat geciktiğinde bu tohumlar yere dökülmektedir. Tohumların çimlenme süresi normalde % 85-95 kadardır. Çimlenme sıcaklığı ise 20-25 derecedir. Fazla nem ve düşük toprak sıcaklığında çimlenme gecikir. Normalde 3-4 günde tohumların çimlenmesi mümkündür.

Kırmızı Lahana Yetiştiriciliği

Kırmızı lahana yetiştiriciliğinde iklim özellikleri

Fazla seçici olmayan bitki ılıman yerlerde geniş bir alana yayılır. Sıcaklık bitkinin yetiştirilmesinde önemlidir. Özellikle çiçeklenme zamanında daha ön plandadır. Sıcaklık fazla olduğunda, yaprakların kalitesi düşer. Sıcaklıkla birlikte kuraklık olursa, yetiştiricilikte olumsuzluklar yaşanır. En uygun sıcaklık 15-20 derece arasındadır. Bitki çiçeklenme için 10 derecenin altında bir sıcaklığa gerek duyar. Bu sıcaklıkta 5-7 haftada çiçeklenme olur. Yağış kırmızı lahanaya zarar vermediği gibi, gelişmelerine katkıda bulunur. Nemin yüksek olduğu su kenarlarında, yaylalarda daha iyi gelişim gösterir. Fakat dolu yağarsa bitkinin yaprakları zarar görebilir. Rüzgarında gelişmesinde olumsuz etki yaratır. Yapraklarındaki su kaybına rüzgar neden olabilir. Bu da yenilebilen yaprakların kalitesini düşürür.

Kırmızı lahana yetiştiriciliğinde toprak özellikleri

Toprak bakımından da seçici olmayan bir bitkidir. Fakat toprağın su tutma özelliği olmalıdır. Ağır topraklarda yetiştiricilik yapılırsa, verim daha yüksek olur. Sonbaharda ve kışın yetiştirmek için drenajı iyi topraklar olmalıdır.

Kırmızı lahana genellikle tohumla ekilir. Ancak ülkemizde  fideyle üretim tercih edilir. Fidelerin üretimi yastık ve tavalarda yapılır. Fide yetiştiriciliğinde yanmış çiftlik gübresi alana torak işlemeyle birlikte tohum ekiminden 1 ay kadar önce verilmeli, alan temiz olmalı. Buradaki otlar mutlaka temizlenmelidir. Tavalara ekilen tohumların üstüne 1 cm kadar kapak atılır. 3-5 gün içinde tohumlar çimlenir. Yaklaşık 1 ay içinde dikilecek büyüklüğe erişmiş olurlar. Fidelerin kolay sökülmesi için, 1-2 gün önceden sulanması gerekir. Sulamada oluşan kaymak çapa ile düzeltilmelidir. İlk sulama bitkinin çevresinde çatlak oluştuğunda yapılır. Kırmızı lahana suyu sever. Bu nedenle düzenli sulanmalıdır.  Yetiştiriciliği başarılı olduysa, bir defada hasat yapılır. Yaklaşık dikimin üzerinden 3-6 ay geçince hasat yapılabilir. Bu genellikle Eylül ve Ekim aylarında olur. Kırmızı lahana hasadı elle yapılır.

Yayınlanma Tarihi : 25.08.2015 03:02:51

Kırmızı Lahana Yetiştiriciliği Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Kırmızı Lahana Yetiştiriciliği"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Lahana Lif Yapılışı

Lahana lif yapılışı, kızların çeyizinin vazgeçilmez parçalarından biridir lahana lif. Oldukça gösterişli ve yapımı çok zor olmayan bir lif modelidir. Kullanımı güzel ve model olarak oldukça şık bir modeldir. Lahana lif yapılışı iç...

Kıymalı Lahana Dolması

Kıymalı lahana dolması, kıymalı lahana dolması oldukça sevilen dolma türlerinden biridir. Lahana sarması diye de bilinir. lahana dolması lahana pirinç kıyma gibi ana malzemeler ile beraber baharatlar yağ salça kullanılarak yapılan...

Etli Kara Lahana Sarması

Etli kara lahana sarması, özellikle Karadeniz bölgesinde sıkça yapılan lezzetli bir dolma tarifidir. Kara lahana ile yapılan yemekler bu yörede çok sevilir. Bu farklı dolma tarifini sizlerde denemelisiniz. Ancak kara lahana biraz...

Lahana Sarması

Lahana sarması, Lahana faydaları saymakla bitmeyecek kadar çok olan bir kış sebzesidir. Lahana sarması diğer sarmalar gibi çok özel bir yemek olmasının yanında oldukça besleyicidir. Her sarma gibi biraz zahmetlidir ama zahmetine d...

Lahana Yağı

Lahana yağı, son yıllarda ünlülerin zayıflamak ve cilt sorunlarını gidermek için kullandığı bir yağ olarak karşımıza çıktı. Lahana yağı inceltilemeyen bir yağdır bu sebepten ötürü doğaldır.  Hatta lahana yağının piyasadaki en doğa...

Kara Lahana Sarması

Kara Lahana Sarması, Akdeniz yöresine ait olan yemeklerden biri olan kara lahana sarması çok lezzetli bir yemektir. Bazen kıymalı bazen de patatesli iç harç ile hazırlanır.Kara Lahana Sarması Için Malzemeler1 su bardağı pirinçYarı...

Zeytinyağlı Lahana Dolması

Zeytinyağlı Lahana Dolması; Zeytinyağlı lahana dolması akdeniz yöresine ait olan ve çok lezzetli bir yemektir. Içine kıymada koyabilirsiniz. Fakat zeytinyağlı yemeklerde genelde kıyma kullanılmaz.Zeytinyağlı Lahana Dolması İçin Ma...

Lahana Çorbası

Lahana Çorbası, Özellikle diyetisyen uzmanlarının önerdiği lahana çorbası, diyet yapan bir insan için oldukça sağlıklı ve oldukça doğru bir seçimdir. Bu çorbanın kalorisi çok düşüktür. Bu nedenle fazla kilolardan çok daha rahat bi...

Yoğurtlu Lahana Salatası

Yoğurtlu Lahana Salatası; Lahana düşük kalorili ve yeşil yapraklı sebzeler arasında yer alan bir sebzedir. Genellikle salata tüketilen lahana daha çok Karadeniz yöresinde çok fazla tüketilmektedir. Öyle ki bu bölgenin milli yemekl...

Beyaz Lahana Dolması

Beyaz lahana Dolması, lahana herkes tarafından çok sevilen ve çeşitli yemeklerde çorbalarda sıklıkla kullanılan sebzelerden biridir ve oldukçada faydalıdır. Beyaz lahana dolması ise insanlar tarafından çok sevilen bir lahana yemeğ...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

lahana, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Nisan - 2018