Mor Lahana Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Mor lahana, kış aylarında tüketilen besinler arasında öne çıkar. Zengin vitamin ve mineral içeriğiyle bağışıklık sistemini güçlendirir, soğuk havalara karşı koruma sağlar. Düşük kalorisi sayesinde diyet dostudur ve sindirim sistemini destekler. Kanser riskini azaltma potansiyeli de taşır.
Mor Lahana Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
05 Eylül 2024

Mor Lahananın Faydaları


Mor lahana, sonbahar ve kış mevsiminde yetişen oldukça sağlıklı bir bitkidir. Tüm dünyada en çok yetiştirilen sebzelerin başında gelir. Ekim ayı ile Şubat ayına kadar tüketilmesi oldukça fayda sağlayan mor lahana, içerdiği vitamin ve mineraller sayesinde soğuk havalara karşı direnç sağlamanıza yardımcı olur. Salatası, yoğurtlu salatası, mezesi ve turşusu yapılan mor lahana, yemeklerde de kullanılabilmektedir. Mor renkli besinlerin oldukça faydalı olduğunu belirten uzmanlar, mor lahananın soğuk havalarda tüketilmesinin vücudunuza direnç sağlaması açısından oldukça önemli olduğunu vurguluyor.
Mor lahana, bağışıklık sistemini koruyarak vücudu olumsuz etkilerden kurtulmasını sağlar. Bu besin yüksek miktarda C vitamini ve sülfür içermektedir. Sinir sisteminin zarar görmesini ve Alzheimer hastalığını önleyen mor lahana, K vitamini ve antioksidan bakımından oldukça zengindir. Beyin fonksiyonlarını artırarak konsantrasyonu yükselten mor lahanayı özellikle öğrencilerin bolca tüketmesi önerilir. Bu sayede öğrenmeyi kolaylaştırır ve dikkat dağınıklığını önler.

Mor Lahananın Besin Değeri ve Kalorisi


Orta boy bir mor lahana yaklaşık 60 kalori olduğu için diyet yapanlar bolca tüketebilir. Düşük kalorisinin yanı sıra vücuttan toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Diyet ve spor yaparken kaybedilen minerallerin geri kazanılmasını sağlayarak gün içinde halsiz ve bitkin hissetmenizi önler. Lif bakımından oldukça zengin olduğu için bağırsakları çalıştırır ve toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Vücuttaki yağların yakılmasını sağlayarak karın, bel ve kalça bölgenizin zayıflamasına yardımcı olur.

Kanser ve Diğer Hastalıklara Karşı Koruma


Diyet yapanlar için ideal bir besin olan mor lahana sayesinde kısa sürede sağlıklı bir şekilde kilo verebilirsiniz. Kanseri önleyen mor lahana, yapılan araştırmalara göre akciğer, deri, kalın bağırsak ve mide kanserine yakalanma riskini azaltır. Güçlü bir antioksidan etkisine sahip olan mor lahana, artrit, romatizma, gut ve cilt hastalıklarına sebep olan toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur. İçerdiği B, C ve E vitaminleri ile sülfür, potasyum ve folik asit sayesinde vücudun hastalıklara karşı direncini artırarak bağışıklık sistemini güçlendirir. Vücuttaki kan dolaşımını hızlandırarak kalp ve damar hastalıklarının önlenmesine yardımcı olur. Gribal etkileri ortadan kaldıran mor lahana, boğazı yumuşatarak balgam söktürür ve öksürüğü keser. Sindirim sistemini düzenleyici etkisiyle besinlerin daha kolay hazmedilmesini sağlayan mor lahana sayesinde mide ülseri, mide şişkinliği ve bulantıdan kurtulabilirsiniz. Bağırsak kurdunu düşürerek idrar söktüren lahana tohumunu da bolca tüketebilirsiniz. İçerdiği sülfür ve E vitamini sayesinde tüm cilt sorunlarından kurtulabilirsiniz. Sivilce ve siyah noktalardan kurtulmanızı sağlayan mor lahana sayesinde pürüzsüz bir cilde sahip olabilirsiniz.
Ekstra Bilgiler ve Uyarılar

Vücuda birçok faydası olan mor lahana, vücuttaki iyodu azaltmaktadır. Bu nedenle mor lahana tüketen kişilerin bolca iyotlu tuzu da birlikte tüketmesi faydalı olacaktır. Felç ve kalp krizine karşı koruyan bu besin, içerdiği folik asit sayesinde kansızlığı önler. Bol tüketildiğinde gaz sorununa neden olabileceğinden yemeklerden sonra papatya, rezene, adaçayı gibi bitki çaylarının tüketilmesi gaz sorununun giderilmesine yardımcı olacaktır.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Mahmut 28 Mayıs 2024 Salı

Harika bir nimet.allaha hamdolsun. bu bir gerçektir.

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Mahmut Bey, kesinlikle katılıyorum. Şükretmek her zaman önemli.

2. Cevap
cevap
Fasih

Merhaba , bende bayılıyorum harika bir tadı var . Kolay pratik hemen canınız istediğinde yemeniz için ; 1 tllik kavonoza bir adet orta boy mor lahanayı doğrayın üç , dört limontuzunu atın yarım çay bardağı sirke sıcak bir ortamda bekletin 7 gün sonra buzluğa bırakın soğuyunca ağzı açılabilir, afiyet olsun.

Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Lahana Turşu Kavurması Tarifi ve Malzemeleri
Lahana Turşu Kavurması Tarifi ve Malzemeleri
Lahana Çorbası Diyeti Nasıl Yapılır?
Lahana Çorbası Diyeti Nasıl Yapılır?
Lahana Diyeti Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Lahana Diyeti Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Beyaz Lahana Suyu Diyeti
Beyaz Lahana Suyu Diyeti
Kırmızı Lahana Sarması Tarifi ve Malzemeleri
Kırmızı Lahana Sarması Tarifi ve Malzemeleri