Oktay Usta Lahana Turşusu
20 Temmuz 2024

Oktay Usta Lahana Turşusu


Lahana, turpgiller familyasında bulunan, kış ve güz sebzesi olarak yetiştirilen bir bitkidir. Birçok türü olan lahana, iri ve kalın yapraklara sahip olup, C vitamini bakımından oldukça zengindir. Genellikle Karadeniz bölgesinde sıkça tüketilen lahana, Türkiye'nin her bölgesinde de lahana turşusu olarak yapılmaktadır. Bu makalede, Oktay Usta'nın özel tarifine göre lahana turşusunun nasıl yapılacağını ayrıntılı bir şekilde ele alacağız.

Oktay Usta Lahana Turşusu Malzemeleri

  • 3 kiloluk bir top lahana
  • 5-6 diş sarımsak
  • 3 yemek kaşığı kaya tuzu
  • Acı biber

Turşu Suyu için Malzemeler

  • 1 çay bardağı elma sirkesi
  • 1 çay bardağı üzüm sirkesi
  • 1 çay bardağı kaya tuzu
  • Su

Oktay Usta Lahana Turşusu Nasıl Yapılır?

Lahana turşusu yapmak için öncelikle lahananın dıştaki yapraklarını ayıklayınız. Lahananın dibini oyarak kök kısmını çıkarınız. Daha sonra lahanaları güzelce, kendi istediğiniz büyüklüğe göre doğrayınız. Büyük bir tepsiye doğradığınız lahanaları koyunuz. Üzerine kaya tuzu ekleyerek lahanaları ovunuz. Ovadıktan sonra, lahanaları tepsinin ortasına toplayarak üzerini başka bir tepsi ile kapatınız. Üstüne ağırlık koyarak 7-8 saat bekletiniz.

Turşu Suyu Nasıl Yapılır?

Bir tencereye yeterince su koyup ocağa alınız ve kaynatınız. Su kaynadıktan sonra tencereyi ocaktan indiriniz ve suyun ılınmasını bekleyiniz. Ilıyan suyun içerisine kaya tuzunu, üzüm sirkesini ve elma sirkesini ekleyerek güzelce karıştırınız. Böylece turşu suyunuz hazır hale gelecektir.

Turşunun Kurulması

7-8 saat beklettiğiniz lahanaların üzerine acı biberi ve sarımsağı ekleyerek karıştırınız. Temiz bir bidon alarak iyice yıkayınız. Yıkanmış bidonun içerisine hazırladığınız lahanaları doldurunuz. Lahanaların üzerini aşacak şekilde hazırladığınız turşu suyunu ekleyiniz ve bidonun ağzını hava almayacak şekilde kapatınız. Lahana turşunuzu güneş almayan bir yere koyarak 3-4 hafta bekletiniz. Bu süre sonunda Oktay Usta lahana turşusu hazır hale gelecektir. İstediğiniz zaman tüketmeye başlayabilirsiniz.

Afiyet Olsun.

Ekstra Bilgiler

Lahana turşusunun lezzetli olmasının sırrı, kullanılan malzemelerin tazeliği ve turşunun suyunun doğru oranda ayarlanmasındadır. Ayrıca, turşunun fermantasyon sürecinde oda sıcaklığının sabit olması önemlidir. Turşunun daha uzun süre dayanması için, serin ve karanlık bir ortamda saklanması tavsiye edilir.

Sağlıklı ve lezzetli bir lahana turşusu yapmanın püf noktalarına dikkat ederek, sofralarınıza lezzet katabilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Kırmızı Lahana İndikatörü

Kırmızı Lahana İndikatörü

Güncel

Lahana Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Lahana Yemeği Tarifi ve Malzemeleri